IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 3 млн. германци са били безработни през април

Кризата в Украйна и санкциите срещу Русия няма да засегнат осезаемо германската икономика, смятат експерти

15:35 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Строителни работници във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителни работници във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Броят на безработните в Германия е намалял повече от прогнозираното през април, благодарение на засиленото наемане на служители в най-голямата европейска икономика, като равнището на безработица е останало без промяна, сочат оповестените днес данни от базираната в Нюрнберг агенция по заетостта, цитирани от DPA.

С отчитане на сезонните фактори месечният брой на хората без работа в страната е намалял с 25 000 до 2,872 милиона души през април.

Равнището на безработица е останало стабилно - 6,7%, колкото бе през март и февруари, отбелязва агенцията по заетостта.

Анализаторите очакваха показателят да отчете спад от 10 000 души през април. 

Без отчитане на сезонните фактори безработните са намалели със 111 000 души, като общият брой на безработните е достигнал 2,943 милиона души.

Равнището на безработица без отчитане на сезонните фактори е спаднало до 6,8 процента спрямо 7,1 процента през март. 

През пролетта броят на безработните обикновено спада заради факта, че времево зависими индустрии, като строителната или туризмът, отново са в състояние да предложат повече работни места. Официалните данни обаче не отразяват действителното ниво на безработицата. Така например, ако се вземат предвид и данните за безработните, участващи в мерки за заетост и онези, които не работят поради болестно състояние, то през април без работа са били 3,87 млн. германци. Въпреки това и това „така наречено високо равнище“ на безработицата спада – със 107 000 спрямо предходния месец.

Според Института за пазара на труда и изследванията на заетостта (IAB) през идните месеци пазарът на труда ще продължи да се развива положително, въпреки че перспективите са се влошили леко. „Въпреки че в момента има икономически рискове заради конфликта с Русия, икономическото възстановяване остава засега стабилно“, казва експертът от IAB Енцо Вебер. „Очакваме допълнително намаляване на безработицата заради силния икономически ръст".

И председателят на федералната агенция Франк-Юрген Вайзе не очаква кризата в Украйна да има сериозни последици за германската икономика. „Търговският ни обмен с Украйна е изключително нисък“, заяви Вайзе. За сметка на това около 4% от германския износ е предназначен за Русия, която от своя страна изнася за федералната република нефт и газ. „Трудно е да си представим прекратяване на доставките като реакция на засилени санкции. Русия зависи от приходите си от износа на тези суровини“, казва той. Изводът му: „За момента не виждаме никакви рискове за трудовия пазар“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още