IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията чука все по-силно на вратата на Кремъл

Изтичането на капитали вероятно ще продължи при доста интензивно темпо, прогнозира експерт

11:05 | 29.04.14 г. 2
Рецесията чука все по-силно на вратата на Кремъл

Русия е изправена пред 50-процентов шанс да изпадне в рецесия – най-високото равнище от началото на измерването на пазарното доверие от Bloomberg. Според проучване сред икономисти кризата в Украйна е повишила значително риска от реализиране на още санкции спрямо Москва.

Вероятността от изпадане в рецесия на федерацията през следващите 12 месеца се повиши до 50%. Постигнатият резултат е най-високият от първата анкета на Bloomberg по въпроса, датираща от юни 2012 г.

Допитването сред осем от водещите икономисти в света е изготвено, преди две от големите световни сили – Канада и Япония, да обявят, че също разширяват санкциите си спрямо Руската федерация.

Анексирането на Крим от Кремъл преди месец предизвика серия от санкции от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС). Решенията на Запада поставиха под сериозна заплаха руската икономика. Първи сигнал за това бе видян в отлива на капитали през първите три месеца на 2014 г. Постъпилите в икономиката средства се свиха от 50,6 млрд. долара преди година до 27,5 млрд. долара.

"Вземайки предвид високото напрежение около украинския въпрос, изтичането на капитали вероятно ще продължи при доста интензивно темпо", посочи Чарлс Мовит, икономист в IHS Global Insight във Вашингтон.

"По-слабата рубла имаше непосредствено влияние върху покупателната способност на населението, така че можем да очакваме допълнително забавяне на потреблението", допълни той.

Руската валута изтри 8,4% от стойността си спрямо щатския долар от началото на годината, заемайки незавидното второ място в класацията на най-слабите парични средства в 24-те най-големи нововъзникващи икономики. Първата позиция продължава да се държи от аржентинското песо, което губи над 12% от 1 януари насам.

По думите на голяма част от експертите наложените през тази седмица мерки са прелюдия към по-нататъшна ескалация на раздора по оста Москва-Вашингтон. Според 13 от 18-те анкетирани от Bloomberg анализатори САЩ ще приемат преки икономически санкции срещу Русия, като основните потърпевши отрасли вероятно ще са банковата и енергийната индустрии.

"Икономическите санкции са възможни в случай на допълнителна ескалация на противопоставянето при нова руска военна интервенция в Украйна", отбеляза Ариен ван Дийкхюйзен, старши икономист в ABN Amro Bank в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 11
0pk
преди 10 години
Ааа, не не е обезателно на ЦРУ, виж и МИ5 наемат надничари:https://***.mi5.gov.uk/careers/current-***/job.aspx?id=134 :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 18
Internet
преди 10 години
защоли от вчера нещата са съвсем другиСмешници на надник в ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още