IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поскъпна до 4,5-годишен максимум спрямо щатския долар

Лирата намери подкрепа от положителните нагласи за предстоящите данни за британския растеж през първото тримесечие

15:12 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паундът поскъпна до 4,5-годишен максимум спрямо щатския долар

Британският паунд достигна 4,5-годишен максимум спрямо щатския долар в понеделник след поредното пропадане на американските пари на фона на напрежението в Украйна. Лирата пък бе подкрепена от положителните нагласи за предстоящите данни за икономическия растеж през първото тримесечие.

По време на следобедната търговия на Стария континент в понеделник един брой от британските пари поскъпва с 0,24 на сто до 1,6840. По-рано през сесия бе достигнато ниво от 1,6854, което бе най-високото от ноември 2009 г. насам.

"Въпреки че техническият анализ говори за възможността за допълнително покачване при GBP/USD, нашите икономисти очакват БВП на Великобритания да изненада скромно в неблагоприятна посока", отчитайки разширение от 0,9% на тримесечна база, посочиха експертите от Barclays Capital.

"Очаква се данните за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ, които ще бъдат оповестени в петък, да изненадат положително, достигайки 250 000. Ние залагаме на скъсяване при GBP/USD", отбелязаха още анализаторите.

"Производственият PMI индекс за април в четвъртък също ще бъде следен с интерес и може да даде тон за очакванията за второто тримесечие. През тази седмица GBP/USD до голяма степен ще зависи от ключовите новини както от Великобритания, така и САЩ", коментираха анализаторите от Lloyds Bank.

Икономиката на Обединеното кралство се разшири с 0,7% през четвъртото тримесечие на 2013 г., докато растежът за цялата изминала година бе ревизиран надолу до 1,7% спрямо предходната оценка за разширение с 1,8%.

Същевременно САЩ и Европейският съюз заплашиха да въведат допълнителни санкции срещу Русия, след като напрежението между Киев и Москва ескалира през последните дни. Новите санкции, насочени към принуждаване на Кремъл да изтегли военните си сили от Украйна, може да влязат в сила още в понеделник.

"Напрежението в Украйна отново се покачи и се очаква Капитолият и Европа да засилят санкциите си спрямо руски официални лица... Това ще наруши нормалните търговски отношения", посочи пазарният стратег в IG Евън Лукас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още