IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът изгуби позиции на фона на напрежението между Русия и САЩ

Силното представяне на американската икономика за момента не успява да даде тласък на зелените пари

13:25 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът изгуби позиции на фона на напрежението между Русия и САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции спрямо йената и еврото на фона на увеличаващото се напрежение между Вашингтон и Москва. Разменените заплахи за различни санкции оказват натиск върху долара.

В същото време изявлението на Марио Драги от вчера оказа временен натиск върху еврото, успявайки да го понижи сериозно, но в крайна сметка единната валута завърши деня с повишения.

Доларът се задържа в близост до едноседмично дъно спрямо йената под натиска на увеличаващото се напрежение в Украйна, което за момента оказва по-силно влияние върху пазарните участници от оптимизма за силен икономически растеж в САЩ.

В четвъртък конфликтът се задълбочи допълнително, след като украинските сили за сигурност убиха няколко проруски бунтовника, което накара Русия да раздвижи войските си, позиционирани в близост до границата.

Изявленията на официални лица от Москва, че нейни въоръжени част може да нахлуят в източната част на Украйна за момента не се приемат на сериозно, но редица наблюдатели не изключват това да се случи.

Силното представяне на икономиката на САЩ за момента не успява да даде тласък на долара. Голяма част от важните новини в страната са по-добри от очакваните, а публикуваните финансови отчети на компании до този момент също показват завидно увеличение в приходи и печалби.

Напрежението в Украйна увеличи апетита на инвеститорите към активи убежища. От този факт се възползва йената, която е считана за една от най-стабилните валути в Азия и инвеститорите често прибягват към нея във времена на криза.

Японската валута отчете най-голямата си дневна печалба от две седмици насам, след като генералният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Русия, че трябва да направи всичко възможно, за да стабилизира ситуацията в своята съседна страна, а времето да направи това е започнало да изтича.

В четвъртък еврото спечели позиции въпреки поредния опит на председателя на европейската централна банка Марио Драги да окаже натиск върху единната валута. Драги подчерта потенциала за закупуване на активи, за да се предпази региона от дефлационни рискове. Той предупреди, че покачващото се евро ще се отрази негативно на износа на еврозоната и може да принуди ЕЦБ да предприеме нови монетарни стимули.

Изказването на Марио Драги не се различи особено от предишни негови изказвания и не предизвика изненади сред инвеститорите.

Едно евро се разменя срещу 1,3840 долара, което е близо до най-високите стойности за деня. Двойката GBP/USD се понижи до 1,6790, оставайки в близост до най-ниските стойности от днес. В същото време един долар се разменя за 102,20 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:08 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още