IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалби за еврото след силните данни за бизнес климата в Германия

Инвеститорите се оказаха изненадани от решението на Новозеландската централна банка да повиши ставката по овърнайт депозитите

11:44 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалби за еврото след силните данни за бизнес климата в Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото спечели позиции след публикуваните днес данни за бизнес климата в Германия, които изненадаха инвеститорите приятно. Новозеландският долар също поскъпна спрямо всички основни валути, срещу които се разменя, след като централната банка на страната взе решение да увеличи лихвените равнища за втори пореден път в рамките на два месеца. В допълнение банка увеличи и прогнозата за растеж на страната, което даде допълнителен тласък на кивито.

Еврото поскъпна след изнесените по-рано днес данните за бизнес климата на IFO за Германия. Показателят показа изненадващ ръст до 111,2 пункта, спрямо 110,7 пункта през предходния месец. Прогнозите на анализаторите бяха за свиване на измерителя до 110,5 пункта.

Бизнес климата на IFO отразява състоянието на компании от промишлеността в Германия, както и продажбите на едро и дребно. Границата от 100 пункта разграничава положителните и отрицателни стойности за индикатора. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голяма е степента на доверие на компаниите относно икономическото състояние в страната.

На срещата си късно снощи централната банка на Нова Зеландия взе решение да увеличи лихвените равнища с нови 25 базисни пункта до 3%. Това е второто поредно увеличение на лихвените равнища, а страната е първата сред развитите икономики, която увеличава лихвените си проценти след края на световната финансова криза.

Централните банкери правят опит да ограничат равнището на инфлацията в страната, тъй като през последните месеци тя се увеличава със значителни темпове. В същото време прогнозата за икономическия растеж на Нова Зеландия достигна 3,3%, което е ръст спрямо предходния период с 0,3%.

През днешния ден се очакват няколко интересни новини от САЩ, които вероятно ще окажат влияние върху представянето на щатския долар. Поръчките на трайни стоки в страната през месец март вероятно са се увеличили с 2%, след като през предходния месец те отчетоха ръст от 2,2%.

Предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 29-30 април, вероятно ще доведе до ново свиване на програмата за обратно изкупуване на активи с 10 млрд. долара до 45 млрд. Силните икономически новини от страната подкрепят позицията на централните банкери, че икономиката може да продължи по пътя на растежа и без подкрепата с парични стимули. Обратното изкупуване на облигации най-вероятно ще бъде напълно прекратено до края на тази година.

Едно евро се разменя срещу 1,3840 долара, което е близо до най-високите стойности за деня. Двойката NZD/USD се понижи до 0,8590, оставайки в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за 102,40 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още