IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската икономика е нараснала с 0,9% през първото тримесечие

Растежът в периода януари-март е бил подкрепен от подема в разходите за строителство и възстановяването на износа

10:49 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южнокорейската икономика е нараснала с 0,9% през първото тримесечие

Икономиката на Южна Корея е нараснала със стабилен темп през първото тримесечие, сигнализирайки, че възстановяването набира скорост и засилвайки очакванията за увеличения на лихвените проценти по-късно през годината.

Четвъртата по големина икономика в Азия се е разширила със сезонно изгладените 0,9% в периода януари-март според последните данни на Южнокорейската централна банка. Равнището надхвърли леко пазарните нагласи за ръст от 0,8 на сто.

Измерен спрямо година по-рано, брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3,9% през първото тримесечие в сравнение със средните 3,8% в анкетата на Thomson Reuters и c разширението от 3,7 на сто, отчетено през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Разширението се оказа най-бързото на годишна база от първото тримесечие на 2011 г., когато бяха постигнати 4,9%. Същевременно най-ниският резултат в последните години бе постигнат през първото тримесечие на 2013 г. – 2,1%.

Растежът е бил подкрепен от подема в разходите за строителство и възстановяването на ръста на износа, които подпомогнаха нарастващата икономическа инерция.

Последните данни дойдоха две седмици, след като новият шеф на централната банка изрази оптимизъм за представянето на икономиката през следващите месеци. По думите му институцията ще започне да повишава лихвените проценти в края на тази година.

"Напредналите икономики се очаква да се възстановят бързо, което води до по-добър износ, като от своя страна също така ще окаже влияние и върху вътрешните разходи", коментира Им Но-Юнг, главен икономист в IM Investment & Securities.

"Съдейки по данните, ръстът към втората половина на годината ще се покачи до около 4,1%", каза той, добавяйки, че цифрите подкрепят прогнозата за увеличение на лихвения процент през четвъртото тримесечие.

Инвестициите в строителството са се покачили с 4,8% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца, докато експортът на стоки и услуги е нараснал с 1,7%.

Частното потребление от своя страна се е придвижило нагоре с 0,3 на сто след покачването от 0,6 на сто през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още