IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар изгуби позиции след данните за инфлацията в страната

Щатският му съименник се доближи до двуседмичен връх спрямо йената преди доклада за индустриалното производство

11:53 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийският долар изгуби позиции след данните за инфлацията в страната

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар изгуби позиции спрямо всички 16 основни валути, срещу които се разменя, след публикуваните рано на индекса на потребителските цени в страната. Данни не успяха да оправдаят прогнозите на анализаторите, а австралийският долар беше допълнително отслабен от разочароващите данни от Китай. Същевременно щатският долар се доближи до двуседмичен връх спрямо йената преди доклада за индустриалното производство в страната.

Данните за потребителските цени в Австралия потопиха местната валута с близо 1% спрямо щатския долар и еврото. Основният измерител на инфлацията в страната е достигнал 2,6% през първото тримесечие на тази година, което е с 0,6% по-слабо спрямо данните от предходния отчетен период. Стойностите не оправдават и очакванията на анализаторите, които предвиждаха инфлацията да се засили до 2,9%. По-слабите данни предизвикаха опасения относно икономическия растеж в страната.

По-рано през този месец, официални лица от централната банка на Австралия заявиха, че очакват инфлацията да остане стабилна в близост до заложените от банката стойности през следващите две години. Целевата инфлация, която институцията е поставила е между 2% и 3%. От срещата на централните банкери, проведена на 1 април, стана ясно още, че лихвените равнища в Австралия ще останат непроменени и през следващите месеци.

Данните за прогнозния индекс на бизнес активността на производствения сектор в Китай разочароваха инвеститорите. Измерителят се повиши до 48,3 пункта през този месец спрямо 48 пункта през март, което беше най-ниското ниво от юли насам. Данните съвпаднаха с прогнозите на анализаторите, но предизвикаха нови опасения за състоянието на втората по големина икономика в света. Стойности под 50 пункта свидетелстват за свиване. Новината оказа допълнителен натиск върху представянето на австралийския долар, тъй като Китай е основният търговски партньор на страната.

Еврото спечели позиции днес, след публикуването на прогнозните индекси на бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите за еврозоната. Стойностите и на двата измерителя успяха да надминат очакванията на анализаторите, което вдъхна надежда сред пазарните участници за по-силен икономически растеж в региона.

В следобедните часове ще бъдат публикувани данните от САЩ за продажбите на нови домове. Прогнозите са, че ще станем свидетели на ръст от 2,3% до 450 000 на годишна база. Друга новина, която се очаква днес, е свързана с предварителния индекс за индустриалното производство в САЩ, изготвян Markit Economics. Измерителят вероятно се е покачил до 56 пункта през април, спрямо 55,5 пункта през предходния месец.

Едно евро се разменя срещу 1,3845 долара, което е близо до най-високите стойности за деня. Двойката AUD/USD се понижи до 0,9275 – най-ниското ниво за последните две седмици. В същото време един долар се разменя за 102,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още