IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне на "крехките пет валути" върна пазарния апетит за риск

Ниската волатилност засилва желанието на инвеститорите да заложат на кери трейдинга, смятат експерти

15:18 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силното представяне на "крехките пет валути" върна пазарния апетит за риск

Силното представяне на "крехките пет валути" е белязано от благоприятно завръщане към т.нар кери трейд - стратегия на заемане на средства във валута с ниски лихви и инвестирането им в такава с високи, като валутната двойка се подбира така, че да се спечели и от движението на валутните курсове. Това кара валутните трейдъри да поглеждат отново към знаменателната група на "големите пет", предава CNBC.

Петте "крехки" валути – бразилският реал, индийската рупия, турската лира, индонезийската рупия и южноафриканският ранд – са сред най-добре представящите се парични средства от края на февруари насам и са най-добрият залог с оглед на ниската волатилност на валутните пазари през тази година, смятат анализатори.

"Какъв е отговорът на форекс трейдърите спрямо ниска волатилност – залагане на кери трейдинга. Те купуват силно "големите пет", което вече не ги прави изобщо "крехки", заяви валутният експерт от HSBC Дейвид Блум.

Апетитът за риск бе отбягван от пазарните участници през миналата година, тъй като нестабилността при валутите на нововъзникващите пазари бе засилена с оглед на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще свие стимулите.

Последните сигнали от Фед, свързани с коментарите на председателя Джанет Йелън, обаче върнаха доверието на пазара. Според ръководителя на институцията подкрепата за икономиката ще е необходима за още "известно време" – новина, която подкрепи валутите от развиващия се свят.

"Големите колебания във валутните курсове може да направят кери трейдинга много рискован, но сегашната ниска волатилност е в близост до рекордно ниските стойности за развитите пазарни валути", заяви Блум.

Волатилността на лихвените проценти и търсенето на защита срещу екстремни движения на долара са спаднали значително. Индексът на валутната волатилност на JP Morgan достигна най-ниските си нива от 2007 г.

Същевременно дефицитите по текущите сметки в развиващите се страни – една от основните грижи за инвеститорите, се стопиха през последните месеци, посочи ръководителят на звеното за валутни стратегии в Societe Generale Беноа Ан.

"Забравете за "крехките пет". Крайно време е да започнем да гледаме на тях като на "твърдите пет"", допълни още анализаторът.

Според валутните стратези на Deutsche Bank индонезийската рупия е най-добре представящото се парично средство през годината въпреки проблемите сред "крехките пет".

"Последните повишения на лихвените проценти при страните от развиващия се свят изведоха кери трейдинга до атрактивни нива. Въпреки това желанията на пазарните участници трябва да бъдат селективни, като локалният растеж и въпросът с конкурентоспособността и чувствителността към затягането на Фед все още са много разнородни", посочи макроикономическият стратег от германската банка Оливър Харви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още