IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пласира 5-годишни ДЦК за 3 млрд. евро при доходност под 5%

Страната се върна успешно на облигационните пазари, като привлече инвеститорски интерес на стойност повече от 20 млрд. евро

12:54 | 10.04.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция пласира 5-годишни ДЦК за 3 млрд. евро при доходност под 5%

Две години след като бе в епицентъра на европейската дългова криза, Гърция се върна успешно на облигационните пазари с емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 3 млрд. евро. Впечатление направи постигнатата особено ниска доходност, която отчете равнище от едва 4,95 на сто.

Новината бележи първата международна емисия гръцки облигации в последните четири години, предава Ройтерс. Търгът привлече интерес на стойност повече от 20 млрд. евро, предложени от над 550 инвеститори.

Успехът на емисията идва от постигнатата ниска доходност и по-голямо от прогнозираното търсене сред пазарните участници. Инвеститорите погледнаха по-смело към издаваните от властите в Атина книжа, въпреки че само преди две години страната бе поставена под изключителен външен натиск и политически протести.

"Доходностите навсякъде падат... Инвеститорите ще бъдат възнаградени за риска, които поемат, но тази рискова премия е под историческите нива", заяви Колм Д'Осарио, старши портфолио мениджър в Pioneer Investments.

Още през миналата седмица гръцкият финансов министър Янис Стурнарас подхрани слуховете за завръщане на пазарите, след като заяви, че Атина планира малка емисия 3- или 5-годишни облигации през първото полугодие.

Търгът в четвъртък последва продажбата на краткосрочни 26-седмични държавни бонове на обща стойност 1,3 млрд. евро, които бяха пласирани във вторник. Тогава Атина отчете спад на доходността до 3,01%. Равнището бе значително по-ниско спрямо предходната емисията от този тип, когато тя достигна 3,6 на сто.

Пласираната емисия е смятана от експерти като кулминация на една впечатляваща история за възстановяване и преструктуриране. По думите на базиран в Лондон портфолио мениджър Атина все още има накъде да развива потенциала си.

"Бих казал, че може да стигнем до равнище от 4,625%, тъй като ще има много незадоволено търсене", посочи анализаторът.

Рязък спад в последните часове отчете и доходността по 10-годишните гръцки ДЦК, отстъпвайки под границата от 6 на сто.

Въпреки сигналите за засилване на доверието към средиземноморската страна кредитната агенция Moody's поставя Гърция девет степени под инвестиционния клас. Другите две големи компании – Standard and Poor's и Fitch, пък класират страната шест степени под препоръчителното за инвестиране ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
От гледна точка на България е супер добре, че Гърция се стабилизира и намаляват шансовете за дифолт. Голяма част от икономиката се крепи на доверието в системата, а купуват ли гръцките ДСК, значи има доверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
lordrad
преди 10 години
Прогнозата на рубладжията Дянков Гърция е в криза, защото социалистите я водеха дълго време, и продължиха да я водят и в голяма част от началото на кризата. Не само, че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след приемането на първо четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.Така той отговори на въпрос дали, ако Гърция не беше в криза и не се налагаше да бъдат намалявани доходите, щяхме скоро да я достигнем."България е направила много не само в това правителство - и някои предишни правителства са правили реформи, но успехът на това правителство е, че успя да запази реформите отпреди - примерно ниските данъци, и да създаде неща като нова инфраструктура, която никое предишно правителство не си е помисляло да направи. Вървим нагоре", заяви Дянков.Къде е сега тоя гении на икономиката в Москва.Ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Гърците винаги са се стремили да минават по тънката линия... аз не бих се радвал толкова, още повече да повярвам, че са се "измъкнали" от кризата. Очаквам за в бъдеще да направят някоя простотия в момента, в който си стъпят малко на краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Щом гръцките ги лапнаха на 4,95%, ние трябва да се целим бая по-надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
За сега са си вързали бюджета гърците и от излишъците биха могли да плащат лихви! Дано успее ЕС да ги държи изкъсо и да не им позволява да правят шмекерии.Като цяло новината е супер за еврозоната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Хохо, сигурно Понци се е вдигнал от гроба и почнал да строи наново пирамиди! Хуахуаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още