IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтиня с над 1% след сигналите за понижаване на лихвите

Свиването на ставките ще е от полза, ако се осъществи с отмерени стъпки, коментира гуверньорът на централната банка

18:05 | 09.04.14 г.
Турската лира поевтиня с над 1% след сигналите за понижаване на лихвите

Турскaта лира поевтиня с над 1% в сряда след достигнатия едногодишен връх в предходната сесия, съобщава WBP Online. Спадът дойде, след като пазарните участници реагираха на коментарите на гуверньора на Турската централна банка Ердем Башчъ, според когото налице е потенциална възможност за намаляване на лихвените равнища.

По време на късната търговия на Стария континент лирата поевтинява с 1,06 на сто до 2,1185 за долар. Сесия по-рано турските пари приключиха при ниво от 2,0862.

По време на пресконференция в град Кайсери в понеделник Башчъ заяви, че "не следва да се очаква намаление на лихвите с голям обем. То ще е от полза, ако се осъществи с отмерени стъпки".

По-рано в сряда икономическият министър Нихат Зейбекчъ посочи, че текущите лихвени проценти не са огледален образ на "реалната икономика". Той призова централната банка да купува чуждестранна валута с цел покриване на резервите си.

Думите му дойдоха, след като в края на миналата седмица министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган призова финансовата институция да намали лихвените ставки. Изявлението му дойде малко след победата на неговата партия на местните избори в края на март.

"Точно както централната банка увеличи процентите през януари, така и трябва сега да свика извънредно заседание и да ги понижи", посочи Ердоган, коментирайки изненадващото решение на институцията от 28 януари. Тогава водената от Башчъ банка устоя на политическия натиск и покачи рязко ставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още