IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската индустрия се разшири неочаквано силно през февруари

Увеличението на годишна база бе най-голямото от втория месец на 2011 г. насам

12:28 | 08.04.14 г.
Британската индустрия се разшири неочаквано силно през февруари

Британската индустрия отчете по-солидно от очакваното представяне през февруари както на месечна, така и на годишна база, съобщава WBP Online. Постигнатото спрямо година по-рано разширение бе най-голямото от февруари 2011 г. насам.

Индустриалното производство се увеличи с 0,9 на сто между януари и февруари, нахвърляйки пазарните нагласи за скок от 0,3%. Същевременно, измерена на годишна база, индустрията на Обединеното кралство се разшири с 2,7% при очаквания за нарастване от 2,2 на сто.

Ръстът в производството през февруари в сравнение с януари е бил воден от фармацевтичните продукти и транспортното оборудване, показаха последните данни на базираната в Лондон Служба за национална статистика (ONS). Разширението е било подпомогнато и от по-силното представяне при хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия.

През миналия месец британският министър на финансите Джордж Озбърн обяви въвеждането на мерки за подпомагане на производителите, които са като част от правителствения план за допълнително задвижване на икономиката.

Великобритания отчете изненадващо бързо икономическо възстановяване през 2013 г., разширявайки се с по-бърз темп от почти всички други страни от развития свят. Сред причините бе решението на правителството да устои на натиска от МВФ. Институцията нееднократно препоръча на Обединеното кралство засилване на разходите за стимулиране на възстановяването. Според мнозина експерти ходът по задържане на разходната част обаче в крайна сметка е дал своите положителни резултати.

Непосредствено след представянето на данни британският паунд спечели позиции спрямо зелените пари, поскъпвайки с 0,58 на сто до 1,6704 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още