IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холандски регулатор: Биткойните не са пари

Криптовалутата не може да бъде нищо повече от полезна технология за конкретни сделки, посочи заместник-директорът на Dutch Payments Association

11:37 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Холандски регулатор: Биткойните не са пари

Пореден удар по биткойна - "биткойните са не са пари", отбеляза в обширно интервю за холандския портал deBitcoin.org заместник-директорът на Dutch Payments Association Хейс Будевайн, цитиран от CoinDesk.

Експертът сравни дигиталната валута с луковиците на лалетата, чието търсене през XVII век провокира т. нар. "Мания по лалета". Периодът е известен със силния си ръст на цените на договорите за покупка на луковици на наскоро появилите се в Западна Европа цветя. По това време пазарните стойности достигат изключително високи равнища, след което внезапно спадат.

В кулминационния момент на манията по лалета през февруари 1637 г. контрактите за луковици се продават на цени, надхвърлящи 10 пъти годишния доход на обучен занаятчия. Според мнозина именно това е първият регистриран в историята спекулативен балон.

"Биткойнът не е стабилен, следователно не е пари... Ако вие и аз сме съгласни да тъгуваме помежду си в лалета, можем да си изградим частна валута. Същото важи и за биткойна", допълни той.

По думите на Будевайн за по-голямата част от обществото електронното парично средство ще бъде полезна технология за конкретни сделки, но нищо повече от това.

"Биткойнът е удобен за по-конкретни цели. В крайна сметка ако искате да закупите нещо, което е държавно обезпечено, ще използвате парите на централната банка... Функционалността и технологията [на биткойна] са изключително интересни. Въпросът е, държиш ли сделката да се осъществи посредством криптовалута или може да бъде извършена, например, и в евро?", коментира лаконично експертът.

Коментарите на Хейс Будевайн дойдоха близо седмица, след като холандският министър по въпросите на правосъдието и сигурността Иво Опстелтен заяви, че биткойнът няма да бъдат забранен. Реакцията му бе провокирана от скорошен доклад на UBS, според който банките могат да приемат дигиталната валута като технология, върху която да се основава бъдещето на платежните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още