IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,4% през февруари

Показателят забави темпото спрямо януари, но опроверга прогнозите на анализаторите за спад

13:00 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,4% през февруари

През февруари темпът на продажбите на дребно в еврозоната спадна в сравнение със силния старт в първия месец на годината, но все пак изненада приятно анализаторите, предава WBPOnline.

На месечна база продажбите на дребно се увеличиха с 0,4% спрямо ревизираното в посока надолу повишение от 1% през януари и прогнозите за спад от 0,5%.

Във втория месец на 2014 г. продажбите на дребно в 18-членния валутен блок нараснаха с 0,8% на годишна база в сравнение с ревизирания в посока надолу ръст от 0,8% през януари и очакванията на икономистите за прираст от 0,7%.

Покачването на показателя през февруари се дължи на продажбите на хранителни стоки. Те растат с 0,3%, докато продажбите на нехранителни стоки се покачиха с 0,8%, показват данните на Евростат.

Чрез данните за продажбите на дребно добиваме представа за потребителските разходи. Именно на тях се дължи по-голямата част от общата икономическа активност във валутния блок. Данните за целия регион обаче обикновено нямат съществено влияние, защото най-големите икономики на континента - Германия и Франция - публикуват информацията по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още