IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сферата на услугите в еврозоната се е понижила леко през март

Днните сочат, че еврозоната все още е на пътя на най-силния си растеж от три години, посочва главният икономист на Markit

12:01 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Активността в сферата на услугите в еврозоната се е понижила леко през март

Активността в сферата на услугите в еврозоната остава близо до най-високите си нива от 2011 г. насам, което сочи, че възстановяването във валутния блок е в ход, съобщава Bloomberg

PMI индексът в сектора през март се е понижил леко до 52,2 пункта от 52,6 през февруари, но остава в зоната на експанзията над 50 пункта. Нивото е по-ниско от първоначалната оценка за март от 52,4 пункта и под медианната оценка на 29 анализатори, запитани от агенцията.

Съвкупният индекс за услугите и производството е спаднал до 53,1 пункта от 53,3 през февруари. В началото на месеца бе обявено, че индексът за производствената активност на Markit през март се е понижил до 53 пункта от 53,3 през февруари. 

"Окончателните PMI данни сочат икономически растеж в ерозоната от 0,5% през първото тримесечие на тази година", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. "Цифрите показват, че еврозоната все още е на пътя на най-силния си растеж от три години", посочва той.

Данните подкрепят предвиждането на ЕЦБ, че еврозоната ще се завърне към растеж през тази година и могат да бъдат аргумент централната банка да се въздържи от понижаване на основната си лихва от 0,25% на днешното си заседание, което очакват 54 от 57 икономисти, запитани от Bloomberg.

В същото време заради ниската инфлация в региона, която спадна до 0,5% годишно през март, някои представители на банката подкрепят монетарните стимули.

Вчера растежът на еврозоната през последното тримесечие на 2013 г. бе ревизиран от 0,3% на 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още