IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни не изключва вдигане на лихвите преди изборите през май догодина

Управителят на АЦБ в същото време подчертава, че действията на централната банка са независими от политиката на правителството

11:23 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни не изключва вдигане на лихвите преди изборите през май догодина

Въпреки че британското стопанство се разраства по-бързо от която и да е от най-развитите икономики в света, основният лихвен процент в страната ще се вдига плавно, като първото повишение е възможно преди следващите парламентарни избори, каза управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от WBP Online.

Основния лихвен процент на централната банка може да се увеличи в навечерието на парламентарните избори, насрочени за месец май 2015 г., заявява Карни в интервю за вестник Northern Echo. Запитан от вестника дали изключва вдигане на лихвите преди изборите той е казал: "Не, абсолютно не." 

Карни в същото време подчертава, че действията на централната банка са независими от политиката на правителството. "Ние ще определим подходящата политика за изпълнение на нашата основна отговорност за инфлация от 2%."

"Не сме определили времева рамка за това, кога ще се вдигнат лихвите... Ние бяхме ясни, доколкото е възможно, относно коригирането на лихвите, но не можем да бъдем конкретни", каза Карни.

Управителят също така отново подчерта, че въпреки че икономиката на Великобритания се разраства по-бързо от всяка друга от най-развитите, основният лихвен процент ще се повиши само постепенно.

"Възстановяване продължава вече година, но то е неравномерно... Въпросът е, че ако възстановяването е концентрирано само в югоизточната част на страната, то не е нито устойчиво, нито балансирано", посочи централният банкер.

"Нашата работа е да го превърнем в една силна, устойчива и балансирана експанзия. Не само да върнем икономиката там, където беше през 2008 г., но да надвишим това ниво", добави той.

Карни каза също, че в икономиката остава слабост под формата на по-слаба производителност на труда. "Все още има застой на пазара на труда, който задържа повишаването на лихвите", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още