IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония остана 1,3% през февруари

Поскъпването на потребителските цени в Страната на изгряващото слънце запазва темпа си за четвърти пореден месец

09:53 | 28.03.14 г.
Инфлацията в Япония остана 1,3% през февруари

Инфлацията в Япония запази равнището си през миналия месец на фона на плана на правителството да се създаде благоприятен цикъл на растеж чрез увеличаване на инвестициите, разширяване на печалбите на бизнеса и покачване на доходите и потреблението.

Базисният индекс на потребителските цени, който изключва пресните плодове и зеленчуци, нарасна с 1,3% на годишна база през февруари. По този начин годишният темп на инфлация остана непроменен от декември миналата година насам, запазвайки най-високото си ниво от април 2010 г.

Включващата всички компоненти на потребителската кошница инфлация пък се ускори до 1,5 на сто на месечна база. Измерителят на инфлацията за района Токио пък нарасна с 0,5% спрямо месец по-рано, съобщава WBP Online.

Покачването на потребителските цени е една от основните задачи пред кабинета на Шиндзо Абе. Правителството продължава с опитите си да изкара Страната на изгряващото слънце окончателно от 15-те години на дефлация, която според някои анализатори затруднява инвестициите и икономическия растеж.

Част от мерките на правителството включват силна девалвация на японската валута. Към момента йената поевтинява с 22,72% от встъпването в длъжност на Абе през декември 2012 г. Причината е масивната политика на количествено облекчаване, ход на която бе даден през април миналата година.

Вливането на ликвидност в паричната система тласна към растеж и местните капиталови пазари. Водещият борсов измерител в Япония – Nikkei 225, се повиши с почти 52%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още