IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живеят ли в алтернативен свят валутните пазари?

Поскъпването на австралийския долар и устойчивостта на еврото бяха неочаквани за анализаторите

12:10 | 25.03.14 г.
Живеят ли в алтернативен свят валутните пазари?

Доколко са устойчиви еврото и австралийският долар е задача с множество неизвестни пред анализаторите. По думите на някои от тях валутните пазари живеят в алтернативен свят.

Австралийският долар поскъпна до 0,9158 щатски долара във вторник – най-високото равнище от началото на 2014 г. Представянето на валутата е тясно свързано със състоянието на китайската икономика, която е най-големият външен партньор на Австралия. Фактът, че ръстът дойде на фона на признаците на слабост в Поднебесната империя несъмнено изненада много експерти, пише CNBC.

Същевременно еврото също доказа своята устойчивост с оглед на по-слабите данни за производствената активност в Китай и забавянето на експанзията на европейската индустрия. Единното парично средство добави повече от 1% спрямо долара в понеделник, търгувайки се при ниво от около 1,3829.

"В момента живеем в един алтернативен свят на търговията с чуждестранна валута", заяви Робърт Рени, ръководител на звеното за валутни стратегии в Westpac Bank.

По думите му последният ръст на австралийския долар е "странен" с оглед на песимистичните производствени данни от Китай. Въпреки това той добави, че движението може да се отрази на инвеститорите и на техните възгледи относно австралийската валута.

Производствената активност в Китай се сви за трети пореден месец през март според данните на Markit Economics и HSBC.

"В света, в който живеем в момента, лошите новини от Китай в действителност са добри за Австралиеца, защото предоставят възможност за увеличение на фискалните стимули", отбеляза анализаторът. Той базира коментара си на възможното съкращаване на задължителните резерви – размера на парите, които местните банки трябва да пазят в резерв.

Рени посочи още, че не е убеден в перспективите пред този "алтернативен свят". "Не съм сигурен, че съм уверен в тази история... изглежда прекалено оптимистично относно перспективите за Австралиеца", отбеляза той.

Цените на медта и желязната руда – две от основните износни стоки от Австралия, отстъпиха в последните седмици, обърквайки допълнително анализаторите.

Според валутния стратег в Standard Chartered Bank Калъм Хендерсън съществуват редица фактори, които движат австралийския долар нагоре и които не са свързани със ситуацията в Китай. Той изтъкна, че пазарът очаква предстоящи силни разпродажби на австралийската валута.

Хендерсън добави, че преходът в публичния език на Австралийската централна банка е довел до значителен скок в номиналната в сравнение с реалната доходност по държавните облигации, което е повишило привлекателността на валутата.

По-рано гуверньорът на централната банка Глен Стивънс заяви, че би предпочел да станем свидетели на спад на валутата до около 85 американски цента, което ще стимулира износа.

Пазарните участници очакват изявленията на Стивънс и заместник-гуверньора Филип Лоу, които ще говорят публично тази седмица в навечерието на срещата на Борда на институцията през следващата седмица.

Повече за валутните пазари вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още