IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство удари 8-месечно дъно през март

Активността в сектора остана на червена територия за трети пореден месец

09:32 | 24.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство удари 8-месечно дъно през март

Китайското производство се сви за трети пореден месец през март, подчертавайки отново спада на икономическата активност в странатa с оглед на реформите на правителството.

Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по доставките спадна до 8-месечното дъно от 48,1 пункта спрямо 48,5 пункта през февруари. Всяка стойност под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността, припомня WBP Online. Пазарните нагласи бяха за по-високото равнище на активността през март от около 48,8 пункта.

"Предварителните данни от индекса на HSBC за март показват, че инерцията на растежа в Китай продължава да се забавя", заяви икономистът за Азия в британската банка Хонбин Чу.

"Очакваме Пекин да започне серия от политически мерки за стабилизиране на растежа. Възможните опции включват отпадане на пречките за навлизане на частни инвестиции, засилване на разходите за подлези, по-чист въздух и обществени жилища", допълни експертът.

Производствените данни идват около година след началото на управлението на президента Си Дзинпин. Управлението му вече доведе до огромни икономически и социални реформи, насочени към създаване на по-устойчив растеж в Китай и повишаване на социалната мобилност.

Въпреки това последните данни предизвикаха страхове, че китайската икономика може да се забави прекалено бързо. Публикуваните по-рано през месеца правителствени данни за развитието на индустрията показаха ръст от едва 8,6% през февруари. През декември бе постигнато покачване от 9,7 на сто.

Си – дясната ръка на премиера Ли Къцян, участваше в поставянето на спорната цел за икономически растеж за тази година от "около 7,5%". Според повечето експерти обаче равнището е прекалено оптимистично на фона на свиването на активността в множество от секторите.

По време на пресконференция по-рано този месец Ли Къцян отбеляза, че политиците са все по-малко загрижени за постигането на целта за икономически растеж. Основният фокус на китайските лидери оттук нататък ще бъдат поддържането на заетостта и растежа на доходите на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Е то вечен растеж няма, и при китайците започнат проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още