IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан поевтиня до 13-месечно дъно спрямо долара

Силният спад дойде след последните новини от Фед и разхлабването на регулациите в Китай

13:13 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският юан поевтиня до 13-месечно дъно спрямо долара

Юанът продължава да губи позиции в четвъртък, достигайки най-ниското си равнище в последната повече от година спрямо американския долар, съобщава WBP Online.

По време на обедната търговията на Стария континент китайската валута поевтинява с 0,51 на сто до 6,2276 за един долар. Равнището е най-ниското от края на февруари 2013 г.

Същевременно офшорният юан, използван в Хонконг, също губи позиции на валутните пазари. Паричното средство се смъква с 0,20 на сто до 6,2050 за един долар.

През уикенда Китай изпрати силен сигнал към пазарите, че страната е готова да задейства широко обсъжданата напоследък реформа във финансовия сектор. Управляващите в Пекин разхлабиха контрола върху валутата си въпреки забавянето на икономиката в опит да подобрят инвеститорското доверие.

Китайските пари вече могат да се търгуват с дневно повишение или понижение до 2% спрямо щатския долар. Досега централната банка на най-многолюдната страна в света бе фиксирала максимално поскъпване или поевтиняване на валутата си спрямо зелените пари от 1 на сто на ден.

Облекчаването на рестрикциите дойде, след като икономическият растеж на Китай удари 15-годишно дъно през 2013 г. Равнището от 7,6% постави гласно въпроса за необходимостта от пропазарни реформи в страната.

Другата основна причина за силното поевтиняване на юана бе по-скъпия долар, който се засили вследствие на последните новини от Федералния резерв на САЩ. Банката ще наблюдава по-широк кръг от данни, за да определи кога да повиши основната си лихва.

Финансовата институция се отказа от целевото ниво на безработица от 6,5% като ориентир за вдигането на лихвите. При определянето на това колко дълго може да се поддържат ставките ниски Фед ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

Очаквано за мнозина Федералният резерв намали също така с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации. От банката потвърдиха, че свиването на стимулите “ще продължи с умерени темпове”.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още