IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският БВП се разшири с 0,9% през четвъртото тримесечие

Правителственият доклад изпрати надолу курса на Кивито спрямо щатския долар

09:50 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новозеландският БВП се разшири с 0,9% през четвъртото тримесечие

Новозеландският икономически растеж е отстъпил както на тримесечна, така и годишна база в периода октомври-декември, показаха последните данни на Националното статистическо бюро на островната страна.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0,9% през трите месеца до края на декември спрямо предходното тримесечие. Ревизираните данни за периода юли-септември пък показаха равнище от 1,2 на сто, съобщава WBP Online.

Измерен на годишна база, БВП на островната страна се покачи с с 3,1% за периода, оставайки в съответствие с прогнозите. Въпреки това растежът през третото тримесечие бе ревизиран надолу до 3,3% от 3,5 на сто.

В основата на растежа през последното тримесечие на 2013 г. са били производството и търговията на едро, които са постигнали покачвания от съответно 2,1 на сто и 3,2%.

Въпреки това спадът от 2,1% в бизнес услугите и понижението в селското стопанство, риболова и горското стопанство от 2% частично компенсираха растежа.

"Въпреки че производството на млечни продукти спадна през това тримесечие, износът се увеличили силно, тъй като продукцията бе продадена в чужбина", заяви Мишел Лоуд от Новозеландското статистическо бюро.

Износът на млечни продукти се повиши с 26% през тримесечието, надхвърляйки неколкократно постигнатия в предходния отчетен период растеж от 1,8 на сто.

Икономистите на Westpac, които познаха точно данните за БВП, посочиха в навечерието на представянето на доклада, че общият принос на земеделието за растежа ще е близък до нулата.

"Вместо това нашата прогноза за ръст на БВП от 0,9% отразява стабилните печалби в широк спектър от сектори и предполага, че растежът постепенно се е ускорил в течение на цялата 2013 г.", отчетоха анализаторите.

Непосредствено след представянето на данните новозеландският долар изгуби позиции спрямо щатския си съименник след постигнатото покачване по-рано през търговията. Кивито губи 0,34 на сто до 0,8532 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още