IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на САЩ спадна рязко до 81,1 млрд. долара

Резултатът изненада приятно пазарните експерти, който предвиждаха по-леко понижение през четвъртото тримесечие

17:16 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефицитът по текущата сметка на САЩ спадна рязко до 81,1 млрд. долара

Дефицитът по текущата сметка на САЩ е продължил да намалява със силен темп през четвъртото тримесечие, показаха последните данни на Бюрото за икономически анализи.

Измерителят спадна рязко до 81,1 млрд. долара в периода октомври-декември 2014 г., съобщава WBP Online. Tримесечие по-рано бе отчетено равнище от 96,4 млрд. долара.

Резултатът за последното тримесечие на миналата година изненада пазарните анализатори, които предвиждаха по-лек спад до 88 млрд. долара.

Същевременно измереният като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) дефицит отстъпи до 1,9% спрямо ревизираните 2,3 на сто през третото тримесечие.

Докладът на Бюрото за икономически анализи показа, че понижението на дефицита е дошло на фона на отстъплението при нетните изходящи потоци от едностранни текущи трансфери, като правителствени помощи и частни парични преводи.

Балансът по текущата сметка е сред индикаторите, които имат относително ограничено въздействие върху пазарните нагласи. Той обаче е пряко свързан с паричното търсене. Повишеният излишък е сигнал, че чужденците имат по-засилено доверие в щатския долар, отколкото в американските стоки и услуги.

Междувременно пазарните участници продължават да са в очакване на резултатите от срещата на Федералния резерв, която ще приключи днес. Централните банкери най-вероятно ще намалят или премахнат заложения праг на безработица и ще се позоват на по-широк набор от индикатори, за да определят равнището на основния лихвен процент.

Друга важна новина, която се очаква от срещата, е свързана с решението за поредното свиване на монетарните стимули. Резултатите от заседанието на Федералната комисия по отворения пазар ще бъдат оповестени в 20:00 часа българско време. Срещата е втората, ръководена от Джанет Йелън, която преди малко повече от месец наследи Бен Бернанке като председател на институцията.

Повече за заседанието на Фед вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още