IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в Нова Зеландия изкачи 9-годишен връх

В основата на подобрението на нагласите са засилването на заетостта и подобряването на личните финанси

10:09 | 17.03.14 г.
Потребителското доверие в Нова Зеландия изкачи 9-годишен връх

Доверието на новозеландците продължава да се покачва през текущото тримесечие, подкрепено от засилването на заетостта и подобряването на личните финанси.

Индексът на потребителското доверие на Westpac/McDermott Miller нарасна до 121,7 пункта през първото тримесечие на годината спрямо 120,1 пункта в периода октомври-декември 2013 г. Равнището е най-високото от 2005 г. насам, съобщава WBP Online.

Данните за потребителския оптимизъм идват на фона на последните положителни сигнали за икономиката. Публикувани наскоро правителствени доклади показаха ръст на цените на основните стоки за износ, възстановяване на пазара на имоти и растеж на строителната индустрия.

"Последното проучване на потребителското доверие на Westpac/McDermott Miller предполага подобрение поради по-силната икономика. Икономическият оптимизъм, оценката на потребителското финансово състояние, нагласите към разходите – всичко това продължи да се ускорява", отбеляза главният икономист в Westpac Феликс Делбрък.

"Въпреки нарастващия оптимизъм потребителите все пак остават доста предпазливи, когато става въпрос за разходи", уточни Делбрък. "Докато това не се промени, ние ще продължаваме да сме на мнение, че в следващите няколко години потребителските разходи ще бъдат свити и други сектори на икономиката ще остават в застой", допълни той.

През миналата седмица Новозеландската централна банка повиши основния си лихвен процент за първи път в последните 3 години. Ръстът на ставката с 0,25 процентни пункта до 2,75 на сто бе реализиран с цел спиране на покачването на инфлационния натиск, породен от голямото търсене.

"Доверието е много високо сред потребителите и бизнеса. Нагласите за наемане на персонал и инвестиционните намерения също продължават да се увеличават", отбеляза гуверньорът на банката Греъм Уилър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още