IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при цените на едро в САЩ се забави до 9-месечен минимум

Понижението до 0,1% през февруари е първото за последните три месеца

15:56 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията при цените на едро в САЩ се забави до 9-месечен минимум

Ценовият натиск в американската икономика бе охладен от минимално поскъпване в търговията на едро до най-ниското равнище за последните 9 месеца.

Инфлацията на цените на производител спадна до 0,1% през февруари, показаха последните данните на Министерството на труда на САЩ. Понижението е първото за последните три месеца след ръста от 0,2% през януари.

През миналия месец американските власти разшириха индикатора, който вече включва секторите на строителството и услугите, както и производителите на стоки.

Данните от петък показаха някои леки индикации за подготовка към навлизане в дефлация през февруари. Цените нараснаха едва с 0,9% на годишна база, отбелязвайки най-ниското си ниво от юни. Спадът е значителен спрямо 3-месечния връх от 1,2% през януари.

Последните статистически данни от САЩ идват в навечерието на поредното заседание на Федералния резерв, което е насрочено за следващата седмица. Сред експертите продължава да се обсъжда темата за лихвите в страната, които все още са на рекордните дъна въпреки известните индикации за стабилизиране на икономиката.

Очаква се новите данни да подпомогнат решението на Фед да запази гъвкавата си парична политика, като същевременно ограничи с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на активи.

Основният фокус на институцията продължават да бъдат инфлацията на потребителските цени и безработицата. Финансовият орган предвижда корекция на политиката си при покачване на индекса на потребителските цени до поне 2,5 на сто и при спад на безработицата до под 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още