IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби на борсата в Русия, централната банка не промени лихвата

Сайтът на институцията стана жертва на хакерски атаки преди обявяване на решението

12:55 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажби на борсата в Русия, централната банка не промени лихвата

Руската централна банка остави без промяна основния лихвен процент, след като изненадващото повишение на лихвите от миналата седмица не успя да ограничи поевтиняването на рублата спрямо долара на фона на напрежението между Москва и Киев.

Финансовата институция запази основния лихвен процент по кредитирането на ниво от 7 на сто, предава Bloomberg. Миналата седмица централните банкери неочаквано покачиха лихвата с 1,5 процентни пункта - най-голямото повишение от 1998 г. насам, за да ограничат потъването на рублата.

Часове преди да извести решението си, сайтът на банката бе атакуван от хакери, съобщава MarketWatch. С наближаващия на 16 март референдум в Крим за присъединяването на територията към Русия обаче кризата в Украйна заплашва да изостри спада на валутата.

Анализаторите считат, че ако лихвата бе понижена точно преди вота, решението щеше да дестабилизира силно пазарите.

Днес руските акции са поставени под напрежение още на старта на търговската сесия в Русия. В първите часове на търговията борсовият индекс MICEX се понижи с 4,3% до 1 196,04 пункта. Към 12:30 часа българско време той възстанови минимална част от загубите, отстъпвайки с 2,71% до 1 214,74 пункта.

От началото на годината руската рубла изгуби 10% спрямо долара. Понижението е най-голямото след това на аржентинското песо, казахстанското тенге и украинската гривна, показват данни на Bloomberg.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още