IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският търговски дефицит се разшири до 2,6 млрд. паунда през януари

Причината е силното отстъпление на износа както към ЕС, така и към останалия свят

12:40 | 14.03.14 г.
Британският търговски дефицит се разшири до 2,6 млрд. паунда през януари

Общият търговски дефицит на Великобритания нарасна повече от очакванията през януари след неочакваното 3-годишно дъно месец по-рано, съобщава WBP Online.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги достигна 2,6 млрд. паунда през януари след отчетените през декември 700 млн. паунда, показаха данните на Службата за национална статистика (ONS).

Причината за ръста се базира на износа на стоки към страните от ЕС, който се понижи с 3,7%. Експортът за страните извън съюза пък отстъпи с 4,3%.

Според Катрин Кент от ONS спадът в износа се дължи на "стоки, а не конкретни страни". По думите ѝ има силно понижение при фармацевтичните продукти, което обаче не е обвързано с конкретна причина.

Вносът на стоки от страни от ЕС е останал непроменен за периода, докато този от държави извън съюза се е увеличил със 7,5%.

Генералният директор на британската търговска камара Джон Лонгуърт повтори коментарите на финансовия министър Джордж Осбърн, който посочи наскоро, че Великобритания не изнася достатъчно.

"Ако нашето икономическо възстановяване не се разширява навън, компаниите няма да се чувстват достатъчно уверени, за да реализират своите планове за растеж", посочи Лонгуърт.

Заместник-управителят на Английската централна банка Чарли Бийн заяви в понеделник, че "представянето на износа е било донякъде разочароващо" въпреки поевтиняването на паунда по време на финансовата криза, което се очакваше да даде тласък на търсенето на британски стоки.

Говорейки по време на конференция в Дарлингтън, Бийн предупреди, че всяко по-нататъшно поскъпване на паунда не би било особено полезно от гледна точка на улесняване на ребалансирането към нетния износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още