IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Крим предлага смяна на гривната с рубла

Приемането на руската валута може да се случи след рефендума за отделяне от Украйна, който ще се проведе на 16 март

20:48 | 10.03.14 г.
Правителството на Крим предлага смяна на гривната с рубла

Министерството на финансите на Крим ще представи във вторник предложение за заменяне на използваната на автономната територия украинска гривна с руската рубла, съобщава РИА "Новости".

Заявка за това даде в интервю за руската агенция министър-председателят на областта Сергей Аксенов. По думите му това ще се случи, ако кримските граждани подкрепят излизане на автономната зона от състава на Украйна. На 16 март ще бъде проведен референдум по темата.

"Нашето Министерство на финансите се занимава с този въпрос в момента. Във вторник, 11 март, институцията трябва да даде своите предложения: каква ще бъде процедурата и колко време ще отнеме", посочи премиерът на въпрос за възможността за временно паралелно обращение в Крим на рубли и гривни.

По-рано този месец кримският парламент гласува в полза на провеждане на референдум по въпроса за присъединяването на Руската федерация. Допитването до народа ще постави два въпроса: "Подкрепяте ли обединението на Крим с Русия в рамките на Руската федерация?" и "Подкрепяте ли възстановяването на конституцията на Република Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна?".

По-рано в понеделник руските военни сили затегнаха контрола си над украинската автономна област, игнорирайки призивите на Запада за оттегляне и изчакване на резултатите от очаквания референдум.

Руснаците задържаха над 30 украински граничари, само ден след като въоръжени мъже отправиха предупредителни изстрели и спряха влизането на международни наблюдатели в областта, и са превзели командния им център в региона.

Според граничните служби на Украйна руските сили вече контролират 13 гранични бази, както и фериботът през Керченския проток. Те предотвратяват и контрола на камиони, които навлизат оттам в Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още