IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай отстъпи до 2% през февруари

Последните данни са поредното доказателство, че китайската икономика забавя темпа си на растеж

10:00 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай отстъпи до 2% през февруари

Потребителските цени в Китай ca се повишили с по-лек темп през февруари, докато ръстът при цените на производител е отстъпил по-силно от прогнозираното, показаха последните правителствени данни.

Индексът на потребителските цени за втората по сила икономика в света се покачи с 2% през февруари спрямо същия месец година по-рано. Равнището е по-ниско от публикувания през януари растеж от 2,5 на сто.

Постигнатият резултат е по-слаб и спрямо прогнозата на пазара за разширение от 2,2% на годишна база.

Същевременно индексът на цените на производител спадна с 2% за периода след отстъплението от 1,6% през януари. Причината са по-ниските маржове вследствие на слабото търсене и свръхкапацитета. Очакванията бяха за свиване на пазарните стойности от 1,7%.

Последните данни добавят нова порция сигнали, че китайската икономика се забавя. Основната причина е планът на правителството за стабилизиране на растежа и свиване на огромния публичен дълг, който бе натрупан през годините поради политическите амбиции на Пекин за постигане на силен растеж.

Данните от уикенда показаха, че постигнатият през януари търговски излишък от 31,86 млрд. долара изненадващо е бил последван от дефицит от 23 млрд. долара през февруари.

Китайският износ е отстъпил с 18,1% на годишна база през февруари. Пазарните очаквания бяха за ръст от 6,8%. Вносът от своя страна се е покачил с 10,1% в ​​сравнение с прогнозите за увеличение от 8%.

Според последните изявления на управляващите в Пекин най-многолюдната страна в света трябва да постигне годишен растеж от 7,5% през тази година. Инфлацията пък ще достигне равнище от около 3,5% за периода.

Въпреки това някои икономисти са скептични, че Китай ще постигне тези икономически показатели без нова политическа подкрепа, била тя фискална или монетарна. Правителството на Ли Къцян обаче е твърдо решение да пренастрои икономиката си от ориентирана към експорта към залагаща основно на вътрешното търсене, което е възможно да даде желаните резултати в дългосрочен план.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още