IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската икономика забави растежа си до 4,7% през четвъртото тримесечие

Перспективите за растеж зависят от предстоящите парламентарни избори през май, смята икономист

15:23 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийската икономика забави растежа си до 4,7% през четвъртото тримесечие

Икономическият растеж на Индия се забави през последното тримесечие, задържайки се под психологическата граница от 5%, съобщава Bloomberg.

Индийският брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна с 4,7 на сто на годишна база през трите месеца до края на декември в сравнение с постигнатите 4,8% тримесечие по-рано. Данните на базираното в Ню Делхи Министерство на статистиката съвпаднаха с проведеното по-рано от Bloomberg проучване сред 48 местни анализатори.

Индийската централна банка повиши основната си лихва на три пъти от септември насам, насочвайки се към овладяване на силната инфлация в страната. Според местните икономисти това е единственият начин за генериране на устойчив икономически растеж.

"Основната негативна тенденция е в миналото, но икономиката все още не е вън от опасност", отбеляза Радика Рао, икономист в базираната в Сингапур DBS Bank.

"Перспективите за растеж зависят от предстоящите избори през май, като притесненията за приемственост на политиката потискат инвестиционните намерения", допълни тя.

Правителството на Индия прогнозира, че икономиката ще се разшири с 4,9% през фискалната 2014 г., приключваща в края на март. Година по-рано бе постигнат десетилетният минимум от 4,5 на сто.

Международният валутен фонд (МВФ) от своя страна прогнозира разширение на индийската икономика с 4,6 на сто през тази година и с 5,4% през следващата. Основните опасения на институцията са свързани с покачването на лихвените равнища и фискалните ограничения.

Междувременно рупията продължава с колебливото си представяне от началото на седмицата, губейки 0,29 на сто до 61,850 за долар в петъчната търговия.


Доходността по индийските държавни облигации с падеж през ноември 2023 г. пък се смъква до 8,86% спрямо 8,92% на 26 февруари.

Данните за БВП бяха публикувани след края на днешната сесия. През вчерашния ден търговията на борсата в Мумбай бе затворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още