IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната през февруари остава 0,8%

Значително намаляват цените на енергийните ресурси, сочат експресните данни на Евростат

13:35 | 28.02.14 г.
Инфлацията в еврозоната през февруари остава 0,8%

Без промяна се задържа инфлацията в еврозоната през февруари, показват експресните проучвания на Евростат. Измерената инфлация във валутния съюз е 0,8% на годишна база.

Анализът на основните компоненти на индекса показват, че през изтичащия месец значително намаляват цените на енергийните ресурси - с 2,2% спрямо януари 2014 година. Според публикуваните данни спадът на цените в тази група се задълбочава, след като през първия месец на годината енергийните ресурси поевтиняват с 1,2%.

Ограничава се и ръстът на цените на храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия. През февруари те се покачват с 1,5%, докато през януари ръстът е бил 1,7 на сто. В същото време обаче в сектора на услугите цените се повишават с ускорени темпове от 1,3%, спрямо 1,2% през януари.

Тези данни са предварителни, уточняват още от Евростат. Окончателните анализи, както и информация за инфлацията в целия ЕС ще бъдат публикувани в средата на следващия месец.

Нивото на инфлацията в ЕС обаче е доста под лимита в размер на 2%, определен от Европейската централна банка (ЕЦБ). Спадът на цените е сериозен проблем за Стария континент и много анализатори предупреждават за опасността от изпадане в дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още