IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Бразилия отбеляза изненадващ растеж

Тя се е разширила с 0,7% през четвъртото тримесечие, след като се сви през третото

11:34 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Бразилия отбеляза изненадващ растеж

Икономиката на Бразилия неочаквано се разшири през четвъртото тримесечие на 2013 г., пише BBC.

През третото тримесечие икономиката се сви и мнозина икономисти очакваха тя отново да изпадне в рецесия, но растежът от 0,7% се оказа изненадващ дори за правителството, каза финансовият министър на страната Гиду Мантега.

Секторът на услугите се е разширил с 0,7%, докато индустрията бележи свиване от 0,2 на сто, а в земеделието няма промяна през последното тримесечие на изминалата календарна година. На годишна база ръстът на бразилската икономика е 2,3%, подпомогнат от силни потребителски разходи и инвестиции.

Данните са добре дошли за президента Дилма Русеф, която се опитва да насърчи инвеститорите в страната преди изборите през октомври и 6,3-процентният ръст на инвестициите ще ѝ помогне да увери бизнеса, че доверието в Бразилия се завръща.

Правителството обеща и да съкрати 18,5 млрд. долара публични разходи с цел да бъде намален дефицитът.

Централната банка на Бразилия повиши основната си лихва до 10,75% в сряда, като забави темпа на повишаване до 25 базисни пункта, след като последните шест повишения бяха с по 50 пункта. Тези повишавания помогнаха за засилването на икономическия растеж, но породиха инфлация и отслабване на валутата, откакто Русеф пое властта през 2011 г.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. инфлацията се забави до 5,6% от 6,7% през юни.

Намаляването на бразилското богатство, свиването на сектора на услугите, ширещата се корупция и огромните разходи за Световното първенство по футбол изкараха хората на улицата и бурни протести белязаха 2013 г.

При управлението на предишния президент Луис Инасио Лула да Силва бразилската икономика растеше средно с около 4% на година, а през 2010 г. достигна връх от 7%, но стана прекалено зависима от износа към Китай. И когато китайското търсене се отдръпна, бразилският растеж се забави, за което допринесоха лошата инфраструктура на страната, високият потребителски дълг и ниското доверие в бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още