IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Германия остана на ниво от 6,8% през февруари

Броят на безработните все пак се е понижил с 14 000 през месеца

12:54 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Германия остана на ниво от 6,8% през февруари

Броят на безработните в Германия продължи да намалява през февруари, макар и с по-леко от очакваното темпо, пише WBP Online. Въпреки това равнището на безработицата запази позиции спрямо постигнатото месец по-рано.

Броят на безработните в първата по сила икономика в Европа намаля с 14 000 въз основа на сезонно изгладените данни на Националната статистическа служба (Destatis). Същевременно обаче равнището на безработицата остана на ниво от 6,8 на сто.

Експертите предвиждаха спада на безработните да достигне 10 000 през месеца в сравнение с 28 000 през януари.

Данните за безработицата са важен индикатор за представянето на икономиката, тъй като потребителските разходи – най-голямото перо във формирането на БВП, са тясно свързани с условията на трудовия пазар.

Пазарните участници ще наблюдават с интерес и данните на Destatis за инфлацията в страната, които се очакват по-късно през деня. Очакванията са свързани със запазване на постигнатото през януари равнище от 1,3 на сто.

Въпреки относителната стабилност на измерителя нивото все още е далеч под заложените целеви 2% от Европейската централна банка (ЕЦБ). Индексът на потребителските цени в цялата еврозона отчете равнище от 0,8% през януари спрямо 0,7 на сто месец по-рано. Измерена на месечна база обаче, инфлацията постигна ускорение от 1,1% спрямо 0,3% през декември.

След края на последното заседание на ЕЦБ по-рано този месец президентът Марио Драги отново отхвърли притесненията за изпадане в дефлация. Аргументът му включваше сравнение на еврозоната с Япония, където по думите му ситуацията е коренно различна с оглед на тежката дефлация в последните повече от 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още