IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е разширила с 2,7% през четвъртото тримесечие

Бизнес инвестициите на Острова са нараснали с 2,4% в периода октомври-декември

12:22 | 26.02.14 г.
Британската икономика се е разширила с 2,7% през четвъртото тримесечие

Втората ревизия на растежа на британската икономика за последното тримесечие на 2013 г. потвърди предходната оценка за покачване от 0,7% на тримесечна база, съобщава WBP Online.

Измерен спрямо година по-рано обаче, растежът е достигнал 2,7% спрямо 2,8% при предходните данни на Службата за национална статистика (ONS).

Разходитe на домакинствата са постигнали тримесечен ръст от 0,4% и са допринесли с 0,3 процентни пункта за общото увеличение на БВП. Тримесечие по-рано ръстът достигна 0,8%.

Същевременно нарастването на промишленото производство бе ревизирано надолу до 0,7% от първоначалните 0,9%. Представянето на строителния сектор пък бе коригирано до растеж от 0,2% спрямо спад от 0,3% в оценката от края на януари.

В отделно съобщение ONS оповести, че бизнес инвестициите са нараснали с 2,4% през четвъртото тримесечие на 2013 г. Ръстът е най-силният от първото тримесечие на предходната година и е 8,5% на годишна база.

Бизнес инвестициите също са допринесли за покачването на общия БВП, добавяйки 0,2 процентни пункта между третото и четвъртото тримесечие.

Повишеното равнище на частните инвестиции е внимателно наблюдавано от Английската централна банка. Ниското ниво в последните тримесечия е една от основните причини финансовата институция да продължава с текущата си монетарна политика на стимулиране чрез вливане на свежа ликвидност и задържане на ниски лихвени проценти.

Най-голям принос за покачване на БВП е имал секторът на услугите, който само през декември нарасна с 3,2% на годишна база. Най-голям възход са постигнали бизнес услугите и финансите, последвани от хотелиерството и ресторантьорството.

Непосредствено след публикуването на данните британският паунд поскъпва леко с 0,04 на сто до 1,6689 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още