IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се е разширила с 0,4% през последното тримесечие

Най-голямото стопанство в Европа затвърди растежа си спрямо предходния отчетен период

10:03 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската икономика се е разширила с 0,4% през последното тримесечие

Растежът в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, продължи да се ускорява през четвъртото тримесечие на 2013 г., съобщава WBP Online.

Германският брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0,4% през последното тримесечие на 2013 г. след ръста с 0,4% в предходните три месеца. Равнището се оказа в съответствие с очакванията на анализаторите.

Измерена спрямо година по-рано, германската икономика се разшири с 1,3 на сто през последното тримесечие, като и тук нивото е в съответствие с очакванията на пазара. Ръстът съвпадна и с постигнатото през предходното тримесечие, сочат още данните на Федералната статистическа служба (Destatis).

Доверието на германския бизнес неочаквано нарасна през този месец, удряйки нов дългогодишен връх. Изготвяният от Института Ifo индекс на бизнес климата достигна ниво от 111,3 пункта спрямо прогнозите за 110,7 пункта. През януари измерителят отчете равнище от 110,6 пункта.

Същевременно измерените от Института ZEW икономически очаквания останаха на положителна територия през февруари, но отстъпиха на месечна база.

Индикаторът на ZEW, базиран на анкетите сред 300 германски инвеститори и анализатори, спадна до 55,7 пункта през този месец в сравнение с постигнатите 61,7 пункта през януари. Пазарните очаквания бяха за лек спад до 61,5 пункта.

Производственият сектор в най-голямата икономика на континента продължи да се подобрява през февруари, въпреки че предварителните данни сигнализираха за леко забавяне на активността. Индексът на мениджърите по покупките намаля до 54,7 пункта през февруари спрямо 56,5 пункта през първия месец на годината.

За сметка на това измерителят за сферата на услугите се разшири допълнително, покачвайки се до 55,4 пункта в сравнение с 53,1 пункта през януари.

Данните за германската икономика бяха възприети позитивно от пазарните участници, които макар и минимално повишиха доверието си в единната валута. Малко преди началото на търговията на Стария континент едно евро се разменя за 1,3746 щатски долара при дневен ръст от 0,08 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още