IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно спаднаха до 2-годишно дъно през януари

Спадът на търговията с 1,5% спрямо декември е най-силният от април 2012 г., но на годишна база се отчита ръст за втори пореден месец

16:10 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските продажби на дребно спаднаха до 2-годишно дъно през януари

Продажбите на дребно във Великобритания отстъпиха повече от очакваното през януари на месечна база, постигайки най-големия си спад от април 2012 г. Въпреки това равнището спрямо година по-рано отчете стабилно увеличение за втори пореден месец, съобщава CNBC.

Месечните данни показаха, че продажбите на дребно са се свили с 1,5% под прогнозите за спад от 1 на сто. За трите месеца до края на януари обаче търговията на дребно отчете най-силното си годишно повишение от декември 2004 г., покачвайки се с 4,3 на сто.

След като се движеше с отстъпление спрямо долара по-рано през деня, непосредствено след публикуването на новината британският паунд излезе на зелена територия. В следобедните часове на Стария континент GBP/USD добавя 0,14 на сто до 1,6675.

Според Рахул Шарма, основател и управляващ директор на Neev Capital, данните за годишните продажби са доста оптимистични. "Това показва голяма част от доверието на британския потребител", посочи експертът.

Докладът на Службата за национална статистика (ONS) показа, че забележителен напредък спрямо година по-рано е бил постигнат в продажбите на нехранителни стоки. Силен ръст в този сегмент е бил отчетен и спрямо декември 2013 г.

ONS отчете ръст от 2,6% на месечна база през декември – най-голямото едномесечно увеличение от февруари 2010 г. Експертите прогнозираха равнището да се покачи с едва 0,4 на сто след ръста от 0,3 на сто през ноември.

Повечето анализатори продължават да застъпват тезата, че Великобритания е излязла твърдо от кризата, като последните оптимистични данни до голяма степен потвърждават това. Въпреки това все още съществуват опасения, че връщането към растеж е подхранвано от неустойчива задлъжнялост на домакинствата.

Инфлацията в страната отстъпи до най-ниското си равнище от ноември 2009 г., оставайки под целевото равнище на Английската централна банка (АЦБ).

Потребителските цени нараснаха с 1,9% спрямо същия период година по-рано при цел на институцията от 2%. На месечна база измерителят отстъпи с 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още