IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Развитите икономики не трябва да бързат със свиването на стимулите

Институцията запази очакванията си за растежа на глобалната икономика през тази и следващата година

10:15 | 20.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Развитите икономики не трябва да бързат със свиването на стимулите

Развитите икономики, включително САЩ, трябва да избягват твърде бързото свиване на стимулите предвид мудното глобално икономическо възстановяване. Това, в комбинация с неотдавнашната нестабилност на пазарите, подчертава ключовите рискове за някои от развиващите се икономики, посочи в доклад Международният валутен фонд (МВФ).

Според институцията съществува възможност за по-добро координиране на плановете на централните банки за излизане от кризата – нещо, за което много от лидерите на нововъзникващите пазари призоваха, след като Федералният резерв на САЩ започна да понижава месечната си подкрепа за икономиката.

От МВФ подчертаха, че текущите перспективи за растеж в световен мащаб са подобни на тези от януари. Очакванията на експертите са за разширение на глобалната икономика от около 3,75% през тази година и от 4 на сто през 2015 г., съобщава CNBC.

Риск за глобалния растеж представлява и много ниската инфлация в еврозоната и нововъзникващите пазари, за която според международната организация са необходими стабилни икономически политики и гъвкави обменни курсове.

"Изходящите капиталови потоци, по-високите лихвени проценти, както и рязкото обезценяване на валутите в развиващите се икономики остават основните грижи, а постоянното затягане на финансовите условия би могло да потисне инвестициите и растежа в някои страни", посочиха в анализа си от МВФ.

Новината дойде в навечерието на срещата на финансовите министри от Г-20 и гуверньорите на най-големите централни банки в света, която ще се проведе в Сидни на 22-23 февруари.

Управляващите в някои от развиващите се икономики по света обвиниха Фед за пазарната турбуленция от последните седмици. В края на декември централната банка на САЩ започна обсъжданото отдавна свиване на месечните си стимули, смъквайки ги в два последователни месеца с по 10 млрд. долара до 65 млрд. долара.

Според МВФ има възможност за по-добро сътрудничество в областта на развиването на неконвенционална парична политика. Организацията отправи и призив към Фед да избягва "твърде бързо" излизане от програмата за изкупуване на активи.

"На фона на перспективите за усъвършенстване от решаващо значение ще бъде избягването на преждевременното оттегляне на настоящата парична политика, включително в Съединените щати", отбелязаха от фонда.

Що се касае до еврозоната и Япония, основните финансови институции в блока и Страната на изгряващото слънце трябва да облекчат допълнително политиките си, за да постигнат целевата си инфлация от 2 на сто.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Защото целта им е да нямаш спестявания и да живееш на кредит. Просто това, че някой прави "академични" изказвания, не значи че са верни или, че е за твое добро все пак:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 10 години
Имам чувството, че откакто г-жа Лагард стана шев на МВФ политиката на фонда много се промени в посока на облекчаване на паричната политика на големите централни банки тоест оказват голяма подкрепа на безпрецедентното печатане на пари и повишаването на инфлацията в световен мащаб. До преди няколко години МВФ силно подкрепяха строгите фискални мерки на правителствата за някои държави дори забрана на централната банка да печата пари без покритие и обезпечение така наречения "валутен борд", прокламираха мерки за ограничаване на бюджетни дефицити и ред други фискални рестрикции, а сега се обърнаха на 180 градуса и хвалят печатането на пари до безкрай, по-високата инфлация, и др. мерки, които са в противоречие с предишните схващания на МВФ. Лично на мен това ми се струва неправилно, защото се надуха нови и все по-големи балони от преди кризата от 2008г. А до какво води това надуване на балони всички знаем, в крайна сметка се пукат и това неминуемо води до нови кризи всяка е по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
"Риск за глобалния растеж представлява и много ниската инфлация в еврозоната и нововъзникващите пазари..." Искам някой разбирко да ми обясни, защо инфлацията, която обезценява спестяванията ми и бъдещите ми приходи е добра за мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още