fallback

Рублата поевтиня до ново историческо дъно спрямо долара и еврото

Натискът дойде след серията слаби икономически данни от страната

22:16 | 18.02.14 г.

Руската рубла спадна до ново рекордно дъно спрямо валутната кошница евро-долар, разширявайки допълнително започналия още през миналата година спад с оглед на глобално повишаване на бягството от риск.

Лошите икономически данни от страната също добавиха натиск за разпродажби на валутата, което подчерта допълнително влошаващия се икономически потенциал на Русия, пише WSJ.

Рублата достигна ниво от 41,30 спрямо валутната кошница, която е основният измерител на местния пазар. Паричното средство спадна до най-ниското си ниво в историята спрямо еврото до равнище от 48,55 и се колебаеше около 35,20 за един щатски долар. Курсът спрямо зелените пари не е достигал подобно ниво от разгара на кризата през 2008-2009 г.

"Рублата не се чувства добре, а макроикономически данни показват, че има много какво още да се желае", посочи Денис Коршилов от валутното звено на Citi в Москва.

Икономическият растеж в страната се забави до посткризисния минимум от 1,3% през миналата година, а няколко десетки милиарди долари продължиха да напуснат страната.

Публикувани по-рано през седмицата данни показаха, че индустриалното производство в страната е cпаднало силно през януари на месечна база. Производството в най-голямата държава по територия в света се е свило с цели 18,8% през първия месец на 2014 г. според частно изследване.

Същевременно обаче данните на Националното статистическо бюро сигнализираха за спад от едва 0,2 на сто през януари на годишна база. Експерти често обвиняват местните институции в умишлено коригиране на статистическите доклади с цел извличане на политически дивиденти.

Руското индустриално производство не отчете почти никакъв растеж през 2013 г., което накара заместник-министърът на икономиката Андрей Клепач да определи дванадесетмесечието като "година на пропуснатите възможности".

Индустрията в страната многократно призова за намаляване на лихвените проценти на централната банка. Въпреки това през миналата седмица Руската централна банка запази ставките непроменени за 16-ти пореден път.

Експерти очакват рублата да се възстанови по-късно този месец с помощта на експортно-фокусираните компании, които ще превалутират средствата си, за да покрият данъчните си задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
fallback