IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия запази основната си лихва на ниво от 5,5%

Ако паричната политика не бъде променена, инфлацията ще бъде близо до целевото ниво към края на годината, посочват от централната банка на страната

13:42 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия запази основната си лихва на ниво от 5,5%

Централната банка на Русия остави без промяна основния си лихвен процент при ниво от 5,5%, предаде порталът "Вести".

"Решението се основава на анализа на настоящите тенденции и макроикономическата прогноза, според която ако позицията спрямо паричната политика не бъде променена, инфлацията ще бъде близо до целевото ниво към края на 2014 г. въпреки ниския растеж на руската икономика", се посочва в официалното изявление на преслужбата на банката.

Руските централни банкери са взели предвид състоянието на националната икономика, която продължава да расте бавно с оглед на стагнацията в промишленото производство. По този начин основният източник на икономически растеж продължава да е потребителското търсене, което е подкрепено от ръста в реалното заплащане и кредитирането.

Според оценки на централната банка ускоряването на инфлацията през последното тримесечие на 2013 г. се е отразило върху цените на зеленчуците и животинските продукти. Приносът на този фактор е 0,5 процентни пункта.

В началото на 2014 г. инфлацията се забави до 6,1%, считано към 10 февруари, поради по-ниския ръст на цените на храните.

Очакванията са факторите, които са повлияли на инфлацията в края на 2013 г., да престанат да действат поради слабото външно търсене и инвестиционната активност. Тенденцията би следвало да доведе до по-нисък ръст в потребителските цени в близките месеци.

От Руската банка уточниха още, че темпът на нарастване на потребителските цени ще продължава да спада, смъквайки се под целевото равнище от 5% към края на 2014 г. Въпреки всичко при непредвидени обстоятелства, като по-рязък спад или ръст на измерителя, банкерите са готови да коригират лихвените равнища.

Руската рубла бе една от най-силно засегнатите валути в света по време на последната криза в края на януари и началото на февруари. По време на обедната европейска търговия в петък паричното средство губи леко позиции, поевтинявайки със скромните 0,02 на сто до 35,083 за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още