IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Déjà vu: ЕЦБ потвърди намеренията си да запази ниските лихви

Последните данни затвърждават решението на УС да поддържа нерестриктивната си парична политика толкова дълго, колкото е необходимо

13:15 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Déjà vu: ЕЦБ потвърди намеренията си да запази ниските лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път потвърди ангажимента си за запази лихвите при текущите или по-ниски нива за по-дълъг период от време, пише WBP Online.

В традиционния си месечен бюлетин европейските централни банкери отново подчертаха, че ценовият натиск в еврозоната ще остане нисък в средносрочен план. Институцията се придържа към позицията си, че инфлационните очаквания в еврозоната в средносрочен и дългосрочен план продължават да са "здраво закотвени" в съответствие с целевото ниво от малко под 2 на сто.

По време на последното си заседание ЕЦБ реши да запази основния си лихвен процент по рефинансиране на ниво от 0,25%. Доста експерти останаха изненадани, тъй като очакваха понижение до 0,15% на фона на разочароващите данни за инфлацията през януари.

Президентът на банката Марио Драги намекна, че банката може да намали основния си лихвен процент през март.

"Последните данни изцяло потвърждават решението на Управителния съвет да поддържа нерестриктивната си парична политика толкова дълго, колкото е необходимо, което ще помогне за постепенното възстановяване на икономиката в еврозоната", се казва в месечния бюлетин на институцията. "Управителният съвет категорично потвърждава своите бъдещи насоки".

Докладът на ЕЦБ потвърди изцяло казаното от Драги през миналата седмица. Банката ще продължи да следи развитието около неотдавнашната нестабилност на паричния пазар и неговото потенциално въздействие върху еврозоната.

Централната банка потвърди и своята предишна оценка за икономическия растеж, заявявайки, че производството в еврозоната се очаква да се възстанови "с бавни темпове".

Пазарните погледи вече са насочени към последния ден на седмицата, по време на който Евростат ще оповести данните за растежа на еврозоната през четвъртото тримесечие.

Статистиката на ниво еврозона ще бъде съпътствана и от отделни доклади по темата за икономиките на Германия, Франция, Испания и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още