IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилността на облигационния пазар вдъхва увереност на Фед

Доходността по държавните бонове ще достигне 3% по-късно през годината, смята експерт

12:37 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стабилността на облигационния пазар вдъхва увереност на Фед

Търсенето на американските облигации остана относително стабилно в последните седмици. Това доказва, че опасенията за силна волатилност, стимулирана от свиването на стимулите на Федералния резерв, са били несъстоятелни, посочиха експерти пред CNBC.

Всички погледи са насочени към първото официално изявление на новия председател на Фед Джанет Йелън, която ще говори пред Конгреса по-късно във вторник. Пазарните участници се опитват да предскажат дали традиционно умерения в тона си икономист ще потвърди намеренията на предшественика си. Бен Бернанке нееднократно посочи, че институцията ще продължи да ограничава покупките си на облигации с по 10 млрд. долара месечно въпреки поредицата неблагоприятни икономически данни.

Експертът от AMP Capital Саймън Уорнър отбеляза, че скорошните движения на американския пазар на държавни облигации ще придадат допълнителна увереност на действията на Йелън.

"Липсата на инфлационен натиск е положителна за пазара на облигации на фона на проблемите, които имаме по целия свят. Така че аз смятам, че Фед привества настоящото движение на облигационния пазар спрямо отчетеното през декември", посочи анализаторът.

Доходността по 10-годишните американски бонове се повиши с 138 базисни пункта в периода май-декември миналата година, след като Бернанке направи първия намек, че Фед планира свиване на стимулите.

Основните въпроси пред пазарните участници бяха кога и с какъв темп банката ще намалява изкупуването на активи и доколко това ще засегне икономическото възстановяване.

По време на европейската търговия във вторник доходността на 10-годишните бонове расте с 2 процентни пункта до 2,70%.

По думите на Уорнът цялата истерия около бързия скок на доходността е била пресилена.

"Единственото нещо, за което не се говори в последните шест седмици, е колко стабилен е пазарът на облигации. Опасенията, които се дължаха на кризата в нововъзникващите икономики, бяха несъстоятелни. Няма абсолютно никакво напрежение в дългия край на кривата", отбеляза експертът.

Според Вирал Бхута, портфолио мениджър в UTI International Сингапур, фактът, че облигационните пазари са поели надолу показва засилване на инвеститорското спокойствие.

"Несигурността около графика за свиване на стимулите ще се намали, тъй като Федералният резерв продължава да комуникира с инвеститорите, охлаждайки нестабилността на пазара на облигации", посочи Бхута.

Той сподели очакванията си, че доходността по 10-годишните държавни бонове постепенно ще се доближи до 3 на сто на фона на очакванията за допълнително подобрение на американската икономика.

"Пазарът на облигации в САЩ до голяма степен ще бъде задвижван от данните за растежа и безработицата. Федералният резерв няма да гледа доходността, той ще бъде изцяло съсредоточен върху заетостта и данните за инфлацията", добави още портфолио мениджърът.

Повече за пазарите може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още