IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ може да разшири още обхвата на гъвкавата си парична политика

Ако Харухико Курода иска да достигне инфлационната цел, трябва допълнително да отслаби йената, коментира анализатор

01:20 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ може да разшири още обхвата на гъвкавата си парична политика

Мащабите на гъвкавата парична политика на Японската централна банка (ЯЦБ) са далеч по-малки от тези на политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед). По всичко личи, че гуверньорът Харухико Курода може да разшири още обхвата им, имайки предвид поскъпването на йената в началото на годината, пише Bloomberg.

Програмата на ЯЦБ за покупка на облигации, стартирана през април миналата година, ускори растежа на паричната база – от началото на финансовата криза през 2008 г. тя почти се е удвоила. Резултатът обаче е далеч зад този, постигнат от количествените улеснения на Фед. Американската централна банка почти учетвори паричното предлагане в САЩ.

„Ако ЯЦБ иска да достигне инфлационната цел, трябва допълнително да отслаби йената“, коментира пазарният анализатор в Mizuho Securities Co. Тори Суехиро. „Това би изисквало увеличаване на стимулите. В сравнение със САЩ темпът на прираст на паричната база не е толкова висок.“

През декември инфлацията в Япония се изкачи до 5-годишен връх oт 1,3%, след като йената поевтиня с повече от 18% спрямо американския долар през 2013 г. На фона на волатилността на развиващите се пазари валутата възстанови 3,2% от стойността си през януари.

Миналата седмица заместник-гуверньорът на ЯЦБ Кикуо Ивата каза, че „централната банка ще извърши корекции на политиката си“ така, че да бъде достигната инфлационната цел то 2%.

„Количествените улеснения на ЯЦБ не са толкова силни, ако ги сравним е тези на Фед, които някога бяха наричани „политиките на слабия долар“. По същото време покупките на облигации ще възобновят опасенията, че централната банка финансира правителствените разходи. В този смисъл има граница, която не бива да бъде прекосявана“, споделя още Суехиро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още