IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Бразилия се забави до 0,55% през януари

Най-големият фактор за забавянето на растежа на цените е понижението при транспорта

18:38 | 07.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Бразилия се забави до 0,55% през януари

Потребителските цени в Бразилия са нараснали с по-малко от прогнозираното през януари, подсилвайки залозите, че централната банка ще забави темпа на покачване на лихвените нива.

Индексът на потребителските цени във втория най-голям развиващ се пазар в света е забавил растежа си до 0,55 на сто спрямо 0,92% през декември според данните на Националната агенция по статистиката.

Равнището остава под средната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори, които предвиждаха ниво от 0,61%.

Годишната инфлация в страната се е забавила до 5,59% – най-ниското ниво от ноември 2012 г.

Администрацията на президента Дилма Русеф проведе множество неуспешни опити да се справи с нарастването на потребителските цени. Сред мерките бе дори покачването на разходите по заемите.

"Данните са много положителни и трябва да помогнат на централната банка да забави темпото на растеж на лихвените нива", заяви икономистът в BBVA Ернестор дош Сантош. "Централните банкери ще заложат повече на валутни намеси, административно определяне на цените и макромерки срещу нарастването на цените", допълни още той.

Най-големият фактор за забавянето на инфлацията са по-ниските цени за транспорт, които са се понижили с 0,03% през януари след ръста от 1,85% през декември. Изключвайки цените на бензина и самолетните билети, увеличението на потребителските цени се е забавило до 0,6% от 0,64 на сто месец по-рано.

След публикуването на данните бразилският реал губи позиции спрямо долара, поевтинявайки с 0,38 на сто до 2,3915.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още