IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официалният курс на украинската гривна удари историческо дъно

Централната банка държи под контрол ситуацията на вътрешния валутен пазар, заяви съветник на институцията

11:25 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Официалният курс на украинската гривна удари историческо дъно

Украинската централна банка понижи официалния курс на местната валута – гривната, спрямо щатския долар за първи път в последната година и половина, съобщава ИТАР–ТАСС.

Считано от 7 февруари един щатски долар ще се разменя за 8,7080 гривни. За последно институцията измени ставката си на 9-и юли 2012 г., когато UAH/USD достигна 7,993.

По този начин официалният курс на украинската гривна удари историческо дъно в 23-годишната постсъветска история на страната.

Решението може да се окаже сериозен проблем за украинския Бюджет 2014, чиито разчети са правени въз основа на максимален прогнозен темп на обезценяване на валутата от 8,5 за долар.

Експерти очакват ходът на централната банка да провокира скорошно прехвърляне на кота 9 гривни за един долар на междубанковия пазар. В момента един брой от зелените пари се разменя за 8,8569 гривни, като трендът от началото на годината е изцяло възходящ.

По-рано представители на централната банка на Украйна посочиха, че в името на стабилността на местната икономика официалният обменен курс не трябва да отчита по-голямо изменение от 2% спрямо пазарните стойности.

На специална пресконференция на 6 февруари съветникът на институцията Валери Литвийски не даде точен отговор на въпрос за перспективите пред монетарната политика на банката.

Той посочи само, че Украинската национална банка държи под контрол ситуацията на вътрешния валутен пазар.

Повече за украинската валута може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още