IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще издържи на инфлационния натиск

Предстоящото заседание на институцията е ключово за бъдещето на европейската монетарна политика, заявяват експерти в анкета на Investor.bg

08:10 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще издържи на инфлационния натиск

– Въпреки опитите на Японската централна банка (ЯЦБ) да девалвира още йената равнището продължава да стои стабилно, като дори спечели позиции спрямо долара през януари. По какъв начин това ще повлияе на дългосрочните планове на Токио и азиатския регион като цяло?

Емил Петров

Монетарната политика и решенията ЯЦБ през 2013 г. може да бъдат определени като успешни, след като йената отбеляза понижение от над 20%. Това доведе до преодоляването на дефлацията в страната и повишаването на потребителската инфлация  до стабилни нива около 1,6% (целевата инфлация в страната е 2%).

Ръстът на йената от началото на годината не е повод за притеснение, съпоставен спрямо понижението от миналата година. За момента централната банка не дава сигнали за евентуална промяна в монетарната политика на страната, като акцентът е върху икономическия ръст в страната и достигането на нормални нива на инфлация чрез евтина местна валута. Това вероятно ще се окаже препятствие за по-сериозно поскъпване на йената в дългосрочен план. 

Димитър Шуйцов

Поскъпването на йената се дължи предимно на обратната ѝ корелация с пазара на японските акции. Пониженията на фондовите пазари в Япония продължават да са в основата на силното представяне на местната валута.

Възможно е да станем свидетели на ограничаване в печатането на пари, но на този етап централната банка на Япония не дава индикации това да се случи, още повече, че в понеделник от монетарната институция заяви готовността си да разшири програмата си за изкупуване на държавни ценни книжа с още 300 млрд. йени.

Според мен дългосрочните планове на ЯЦБ остават непроменени и програмата за количествени облекчения ще продължи, тъй като тази политика е считана за един от основните начини за създаване на икономически растеж в региона.

Александър Николов

Вербалните намеси на ЯЦБ работеха, в едно с т.нар. "Абеномика", докато те се движеха в унисон с очакванията на пазара. Прекалено бързо се забравя, че институцията не разполага с необходимия ресурс и "доверие" в пазарните участници, за да манипулира дългосрочно оценката на валутата си, особено ако пазарът се движи в обратна посока.

Това се случваше по време на кризата, когато няколко пъти бе поставян праг на поскъпването на йената спрямо долара до стойности първо от 100, след това 90 и т.н., а курсът на USD/JPY спадна до под 80. Това ясно показа, че при кризисни състояния и при търсене на нискорискови решения инвеститорите ясно обръщат поглед към йената, а тогава както вербалните, така и наливането на ликвидност в пазара не спира поскъпването на йената.

Важно е също да се отбележи, че през последните две години японската валута отбеляза много рязка обезценка, и то не само спрямо долара, а и срещу еврото и британския паунд. Най-очевидно това движение бе през 2013 г., особено в последното тримесечие. Общата обезценка на йената за последните две години спрямо долара достигна 40%, а спрямо европейските валути – 50%, което бе изцяло в унисон с грандиозното поскъпване през 2013 г. на основния индекс Nikkei 225, който се повиши с рекордни стойности – в рамките на 57%.

Очевидно това рекордно движение бе резултат от прекаленото поемане на рискови експозиции, пазарната еуфория и поевтиняването на йената, а не на фундаментални резултати на публичните компании в индекса. На състоянието на пазара през 2014 г. година най-силно ще повлияе представянето на Китай и очакваната промяна в данъчната политика на японските власти.

Очакванията ми са Абе и компания да продължат да се опитват да обезценяват йената, но ако индексите продължат низходящата си посок, то агресивно движение на USD/JPY, EUR/JPY и GBP/JPY във възходяща посока няма да бъде възможно.

Към това трябва да се прибави и факта, че лихвените диференциали по дълговите инструменти на Европа, Великобритания и Япония драстично се разграничават от движението на валутните двойки през 2013 г. Съответно, очаквам през 2014 г. доларът и британският паунд да запазят стабилно позиция спрямо йената, но не и единната валута. Едва ли и очакванията на банките за обезценка на йената над 115, спрямо долара ще се случи ефективно през 2014 г., но това ще зависи също и то темпа по спиране на количествените улеснения в САЩ и новата политика, която ще предприеме Йелън.

Относно основните индекси – очаквам азиатския регион, и най-вече Япония и Китай, значително да разочароват инвеститорите през 2014 г. и там да станем свидетели на една по-значителна корекция в низходяща посока, последвана от бавна и дълга консолидация значително под рекордните нива от 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още