IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще издържи на инфлационния натиск

Предстоящото заседание на институцията е ключово за бъдещето на европейската монетарна политика, заявяват експерти в анкета на Investor.bg

08:10 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще издържи на инфлационния натиск

– Много експерти предричаха нова силна година за акциите в САЩ. Пазарите обаче изпратиха един слаб първи месец. На моментна корекция ли ставаме свидетели или тенденцията ще бъде по-дългосрочна?

Емил Петров

Не бива да се правят прибързани заключения за развитието на индексите отвъд Океана от една пазарна корекция в рамките на 4-5%, имайки предвид силното им представяне през изминалата година. Пазарните участници остават много чувствителни по отношение на предстоящото поетапно понижение на програмата за вливане на ликвидност (QE). 

Противоречивите отчети на щатските компании за изминалото тримесечие също допринесоха за колебливото представяне на основните борсови измерители. Въпреки това щатската икономика показва ясни признаци на възстановяване и за момента очакванията са за ръст на щатския пазар към края на годината, макар и не със същите темпове както през 2013 г.

Димитър Шуйцов

Решението на Федералния резерв да намали паричните стимули за втори пореден месец, придържайки се към плана си за пълно прекратяване на количествените облекчения до края на годината, предизвика обърквания сред част от инвеститорите. Икономическият расте, след края на ипотечната криза в САЩ остана в сянката на финансовите стимули, чрез които централните банкери опитваха да изправят икономиката на крака.

Движението на пазара през следващите месеци ще зависи основно от това, как се справя икономиката при последователно изтегляне на монетарни стимули.

Александър Николов

Цените на акциите в САЩ отбелязаха рекордни стойности през декември месец на изминалата година, но това по личното ми мнение бе крайно необосновано. Важни съотношения като P/E, P/B и други осреднени показатели за пазара показаха, че нивото на оценката му надвишава критични рекордни стойности, дори и тези предкризисно от 2007-2008-ма година.

По-рисково спекулативна оценка е имало само и единствето преди спукването на т.нар. dot.com-балон. Логично се стигна дотук след еуфоричните състояния през декември до значителен спад. Дали той ще продължи – краткосрочно има няколко фактора, които ще зададат настроенията за следващите няколко седмици, като основния от тях е нивото на новосъздадени работни места, данни, които се очакват в края на текущата седмица. Не трябва да се забравя, че последните данни за 74 000 бяха изключително разочароващи, така че за да станем свидетели на успокоение от страна на инвеститорите, трябва да видим данни над 200 000.

Последните седмици тонът на новините от САЩ е далеч от позитивен, като това охлади тотално възгледите, че и през 2014 г. пазарът ще направи допълнителен ръст от 20-30%. Да, ръстът на БВП в САЩ е достатъчно стабилен, но ръстът на чистата доходност на компаниите е далеч по-нисък от степента на движение на цените на акциите. Съответно, за да достигнем до баланс е необходимо или компаниите да започнат да трупат много по-големи печалби, тоест цялостния ръст на БВП в САЩ да се ускори (и то в пъти) или цените на активите да заемат негативна посока.

Движението през 2013 г. бе прекалено остро и корекцията е нещо съвсем нормално към текущия период. Дали ще бъде по-дългосрочно – надявам се, че няма да се стигне до сценария от 2008 г., тъй като системата сега функционира по различен начин, а и официалните лица изрично изразяват мнение, че ще направят всичко възможно за "плавно приземяване" на фондовия пазар.

Все пак, имайки предвид, че намаляването на количествените улеснения ще продължи то най-вероятно трябва в най-оптимистичния сценарий да очакваме цените да останат в "рейнджова ситуация" през 2014 г. Основен фактор в развитието на тази тендеция ще имат и т.нар. "развиващи се пазари", в това число с най-силен елемент Турция и Аржентина, които през изминалата седмица внесоха допълнително напрежение сред инвеститорите.

Темпът на намаляване и на ръста на БВП на Китай също е основен елемент, който ще бъде във фокуса на инвеститорите за взимане на решение за увеличаване или изрязване на рисковите експозиции. 

Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още