IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще издържи на инфлационния натиск

Предстоящото заседание на институцията е ключово за бъдещето на европейската монетарна политика, заявяват експерти в анкета на Investor.bg

08:10 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще издържи на инфлационния натиск

Нова порция притеснителни за европейските лидери изнесе в последния ден на януари Евростат. Инфлацията в рамките на 18-членния валутен блок се забави за пореден месец, отстъпвайки до 0,7%. Равнището е все така под заложената на цел на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%.

Въпреки че окончателните данни ще бъдат публикувани на 24 февруари, много експерти насочиха погледи към днешното второ заседание на ЕЦБ през тази година с очакването за последваща реакция.

Опасенията от изпадане в дефлация в региона бяха подкрепени и от скорошните данни, които показаха ново отстъпление на растежа на цените в Г20. Инфлацията във водещите икономики отстъпи до 2,9% през декември, като най-значимо влияние за това имаше именно Стария континент.

Реакциите в посока на очаквани корекции в политиките не закъсняха. Наскоро президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че рисковете пред възстановяването на валутния блок са все още на масата и институцията ще направи всичко по силите си да подпомогне икономиката.

Забавянето на инфлацията принуди европейските централни банкери да понижат основната лихва до рекордно ниските 0,25 на сто. При обявяването на решението Драги намекна също така, че това не е всичко, което базираната във Франкфурт банка може да ни предложи.

Темата с бъдещето на еврозоната и други актуални теми от пазарите ни накараха да се допитаме до мнението на анализатори, които да представят своите експертни мнения.

– ЕЦБ е подложена на силен натиск от последните данни за инфлацията в региона. Можем ли да очакваме някаква изненада от предстоящото заседание?

Емил Петров, дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

Не очаквам изненади от страна на ЕЦБ на заседанието през настоящата седмица. Потребителската инфлация в eврозоната отчете понижение до 0,7% на годишна база, което е далеч под поставения праг от 2%. Предвид все още високата безработица в еврозоната е възможно да станем свидетели по-скоро на вербално потвърждение на готовността на централната банка да приложи нови монетарни стимули за възстановяване европейската икономика.

Димитър Шуйцов, дилър "Международни финансови пазари", ИП БенчМарк Финанс АД

Противоречивият растеж, нестабилността на трудовия пазар и продължаващият спад на инфлацията в еврозоната са основните проблеми, с който трябва да се съобрази ЕЦБ при определянето на курса на монетарната си политика. За разлика от Федералния резерв, който започна да ограничава механизмите си за противодействие на слабия растеж, ЕЦБ продължава да използва всички възможни методи, за да стимулира икономиката.

Банката понижи основния си лихвен процент от 0,50% до 0,25% през ноември и все по-усилено се заговори за допълнителни стимули, чрез които да се намали до минимум цената на кредитирането. Смятам, че на предстоящото си заседание централните банкери ще предприемат нови, още по-решителни стъпки в тази насока.

Александър Николов, индивидуален трейдър

EЦБ получи няколко поредни месеца тревожни новини от инфлационните данни, както от сектора на потреблението, така и от производствения. Същевременно ръстът на БВП остава незадоволителен, стабилизацията на трудовия пазар в периферията на континента – прекалено бавна. Съответно, цикълът на възстановяване като цяло е очевидно доста по-бавен и изостанал, в сравнение със САЩ и Великобритания.

Всичко това е факт, но не води задължително до по-агресивни действия от страна на ЕЦБ или по-негативен тон в изказванията на Драги. Не трябва да забравяме и че президентът на европейската банка е минал през школовката на Wall Street, съответно не се страхува да действа, когато е необходимо. Поради тази причина мерки като тези бяха предприети само преди няколко месеца, което поставя още един въпросителен върху това дали разхлабването на монетарната политика от ЕЦБ ще продължи.

Отделно, като допълнителен контрапункт е и текущото негативно движение на фондовите пазари, което ще наклони допълнително везните в полза на това официалните лица да се опитат да намалят стреса на пазара, съответно да не предприемат мерки, за които пазарът още не е подготвен. Поради тези причини, вероятно Драги ще запази действията си в унисон с тези от предходната сесия – запазвайки лихвения процент и относително позитивните си очаквания за развитието на макроикономическата обстановка в Европа. В случай, че инфлационните данни продължат спада си – да, може да се очакват дори и отрицателни стойности по депозитните инструменти. 

Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още