IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в еврозоната се покачиха за пръв път от три месеца

Повишението обаче не е устойчиво, за да се твърди, че инфлацията ще се завърне

13:15 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в еврозоната се покачиха за пръв път от три месеца

През декември цените на произведените стоки, напускащи еврозоната, нараснаха за пръв път от три месеца. Данните само в малка степен ще разсеят съмненията, че твърде ниската инфлация, а не прекалено високата, може да застраши крехкото възстановяване в Европа, пише МarketWatch.

През последния месец на 2013 г. цените на производител са се покачили с 0,2% спрямо ноември, но са били с 0,8% по-ниски спрямо декември 2012 г, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. И през октомври, и през ноември цените спаднаха, съответно – с 0,5 на сто и с 0,1%.

Цените на енергията скочиха най-значително през декември, става ясно още данните на Евростат. Изключвайки енергията, цените на производител остават без промяна в сравнение с ноември, но спадат с 0,3% на годишна база.

Предварителните данни на Евростат от миналата седмица показаха, че през януари 2014 г. потребителските цени са нараснали само с 0,7 на сто на годишна база. Това е спад в годишната инфлация от 0,8%, отчетена през декември. Информацията засилва опасенията, че един по-продължителен период на ниска инфлация ще затрудни еврозоната в борбата с икономическите дисбаланси и намаляването на огромните дългове.

Новините за покачването на производствените цени ще бъде посрещната с одобрение от Комитета по парична политика на Европейската централна банка, чиято среща предстои в четвъртък. Но повишението не е устойчиво, за да се предполага, че инфлационният натиск в еврозоната се възражда отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още