IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия се притеснява от силата на Кивито

Икономиката ще бъде в състояние да се справи с планираното увеличаване на лихвите, заяви финансовият министър Бил Инглиш

12:15 | 04.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова Зеландия се притеснява от силата на Кивито

Въпреки че новозеландският долар е разглеждано от мнозина трейдъри като най-привлекателната валута през тази година, финансовият министър на страната Бил Инглиш заяви, че би искал да види Кивито надолу от настоящите нива.

"Вижте, нивото е по-високо от средното за последните 30 години. То е в зоната над 80 цента за щатски долар в последните 6-7 години... Бихме искали да го видим в средата на 70-те цента", отбеляза пред CNBC министърът.

По време на ранната търговия в Европа във вторник новозеландските пари поскъпват с 0,85 на сто спрямо щатската валута до ниво от 0,8154.

"Това равнище ни кара да се фокусираме върху нашата конкурентоспособност", добави Инглиш.

Оптимизмът около перспективите пред Кивито се гради около очакванията, че Централната банка на Нова Зеландия ще бъде първата в развития свят, която ще повиши лихвените проценти след кризата от 2008 г.

"Някои коментатори смятат, че валутата ще се повиши след покачване на лихвените проценти. Ние обаче вярваме, че очакванията са калкулирани в настоящите цени", посочи още министърът.

Очаква се Новозеландската централна банка да повиши разходите по кредитирането, които са на историческия минимум от 2,5 на сто, на заседанието си през март.

Устойчивостта на икономиката на Нова Зеландия, който се очаква да изпревари повечето от своите конкуренти в развития свят от гледна точка на растежа през тази година, ѝ донесе прозвището "икономическата звезда" на 2014 г.

HSBC прогнозира, че икономиката ще нарасне с 3,4% през текущата година – най-бързият темп от 2007 г. насам. За 2013 г. се очаква да бъде отчетен ръст от 3%.

Въпреки това Бил Инглиш смята, че съществува разнообразие от проблеми, свързани с местната икономика.

"Ние не използваме термина "икономическа звезда"... Имаме жилищен пазар, който е по-скъп, отколкото трябва да бъде. Изправяме се пред нормативни и политически предизвикателства, които ще отнемат малко от постоянството ни", посочи той.

По думите му инфлацията също е сред ключовите рискове за икономиката. Министърът обясни, че в една малка икономика е трудно да се достигне достатъчна вътрешна конкуренция за понижаване на цените.

Въпреки това той декларира увереността си, че икономиката до голяма степен ще бъде в състояние да се справи с увеличаването на лихвените проценти, като както корпоративните баланси, така и финансовите състояния на домакинствата ще са в по-добра форма.

Още новини от валутните пазари вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Притеснения от дефлация може да има само човек, който не си знае броя на парите. Всички останали - дето за да имаме пари трябва да работим се притесняваме от обратното. Нас инфлацията ни прави по-бедни, а дефлацията по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още