IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в еврозоната се разшири до 32-месечен връх през януари

Подобрената икономическата картина на континента оттегли натиска върху ЕЦБ да добави повече стимули, коментира експерт

12:56 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производственият сектор в еврозоната се разшири до 32-месечен връх през януари

Производственият сектор в еврозоната постигна подобрение през януари на месечна база, покачвайки се до 32-месечен връх според последните данни на Markit Economics.

Индексът на мениджърите по покупките за еврозоната се придвижи нагоре до 54 пункта в сравнение с постигнатите 52,7 пункта през декември. Окончателният резултат надхвърли пазарните прогнози и експресните оценки за равнище от 53,9 пункта.

"Възстановяването на производството в еврозоната придоби значителна допълнителна инерция през януари, след като крайните данни за Германия, Франция и региона като цяло превишиха по-ранните експресни оценки", заяви главният икономист в Markit Крис Уилямсън, цитиран от WBP Online.

Експертът също така посочи, че "подобрената икономическата картина, обрисувана от PMI индекса и растежа на БВП на еврозоната от 0,4-0,5% за първото тримесечие, оттегли натиска върху ЕЦБ да добави повече стимули".

Същевременно германският производствен сектор продължи да се подобрява през януари за седми пореден месец, сигнализирайки за възходящата тенденция в първата по сила икономика на континента.

Окончателният PMI индекс нарасна до 56,5 пункта – най-високото ниво от 32 месеца, спрямо постигнатите 54,3 пункта през декември. Анализаторите прогнозираха равнище от 56,3 пункта.

Всяка стойност над прага от 50 пункта сигнализира за разширяване на дейността в сектора.

"Производствения сектор в Германия повиши скоростта в началото на 2014 г., като производствените нива и приетите поръчки нараснаха с невиждани в последните три години темпове. Рязкото покачване на новите работни места бе подкрепено от силното търсене от местния и чуждестранните пазари, като източниците на растеж бяха азиатските страни и САЩ", коментира Оливие Колодсейк, икономист в Markit и автор на доклада.

По думите му "германската икономика изглежда готова за силно представяне през първото тримесечие на годината, което ще бъде облекчение, след като официалните данни показаха, че германският БВП е нараснал с разочароващите 0,4% през 2013 г."

Британският производствен сектор запази позиции над границата от 50 пункта, отстъпвайки обаче на месечна база през януари.

Индексът на мениджърите по покупките се смъкна до 56,7 пункта спрямо постигнатите през декември 57,3. Експертите предвиждаха запазване на позициите през първия месец на 2014 г.

Коментирайки доклада икономистът от IHS Global Insight Хауърд Арчър заяви, че "подобряването на растежа на световната икономика изглежда ще подпомогне поръчките за износ, въпреки че ръстът може да бъде ограничен на фона на слабото възстановяване на вътрешното търсене в еврозоната".

Арчър подчерта също, че по-скъпият паунд ще бъде една от пречките пред разширяването на експорта. "Освен това производителите във Великобритания могат да бъдат възпрепятствани от силата на стерлинга. Паундът достигна 5-годишен връх в претегления си индекс през януари".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още