IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите се приближи до двугодишно дъно през януари

Пазарът е загрижен, че Китай се забавя отново, посочиха експертите от Standard Chartered

09:14 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите се приближи до двугодишно дъно през януари

Секторът на услугите в Китай се е разширил по-бавно през миналия месец, задълбочавайки допълнително опасенията, че растежът се забавя на фона на политическите реформи във втората по големина икономика в света, пише WBP Online.

Китайският индекс на мениджърите по покупките за сектора на услугите е отстъпил до 53,4 пункта през януари, показаха правителствените данни. Месец по-рано измерителят отчете равнище от 54,6 пункта.

Достигнатото през първия месец на 2014 г. ниво е в близост до двугодишното дъно.

Експертите видяха в данните допълнително доказателство на последните нагласи, според които китайската икономиката забавя разширяването си. През миналата седмица бе публикувана правителствената мярка за производствения сектор, която отчете забавяне до 50,5 пункта спрямо 51 пункта през декември.

Изготвяният от HSBC индекс също разкри, че активността в промишлеността се е свила за първи път от шест месеца през януари.

"След по-слабите от очакваното данни за производството на HSBC пазарът е загрижен, че Китай се забавя отново", посочиха наскоро анализаторите от Standard Chartered.

Някои експерти дори смятат, че публикуваните по-рано този месец данни за брутния вътрешен продукт (БВП) може да са преувеличени спрямо реалното темпо на растеж в Китай през миналата година.

"Данните за БВП показват растеж от 7,7%. Но това е трудно постижимо предвид факта, че официалните данни показват, че промишлената продукция, реалните продажби на дребно и данъчните приходи са се забавили, докато инвестициите в основен капитал са останали без изменение", отбелязаха от своя страна експертите от Capital Economics.

Анализаторите изтъкват, че забавянето в Китай изглежда е първата стъпка към дългоочакваното ребалансиране на икономиката. Според новия план за развитие на националното стопанство правителството ще ограничи кредитния растеж

Въпреки това ако Пекин отчете твърде рязко забавяне на икономическия растеж, властите вероятно ще стимулират производството чрез увеличаване на фискалните разходи или чрез разхлабване на паричната политика.

Повече за китайската икономика и пазарите в страната вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още