IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко силен е страхът на ЕЦБ от дефлация?

Седмицата ще премине под знака на заседанията на три от най-големите централни банки в света

08:37 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко силен е страхът на ЕЦБ от дефлация?

Европейската централна банка (ЕЦБ) е поставена пред нов голям тест през новата седмица. Водещата финансова институцията на континента ще проведе второто си заседание за годината, на което вероятно ще даде отговор на въпроса доколко силен е страхът от дефлация.

През миналата седмица банката бе сюрпризирана от нова неприятна новина. Предварителните данни на Евростат показаха, че годишната инфлация в еврозоната през януари се е забавила до 0,7% спрямо 0,8% през декември. Окончателният резултат ще бъде публикуван на 24 февруари.

Сред други от ключовите събития през седмицата ще бъдат заседанията на Централната банка на Австралия и Английската централна банка (АЦБ).

В понеделник пазарите в Китай ще останат затворени заради честването на Китайската Нова година. Празненствата и почивните дни в страната продължават до четвъртък.

Австралия ще публикува данните за одобренията за строителство – водещ индикатор за бъдещата строителна дейност.

Великобритания, Испания и Италия ще представят данните за производствената активност. Швейцарските власти от своя страна ще оповестят своя производствен индекс SVME.

В САЩ Институтът по управление на доставките също ще публикува данните за производствената активност – един от водещите икономически показатели.

Във вторник Австралийската централна банка ще оповести решението си за основния лихвен процент. Институцията ще публикува и своя отчет, който очертава икономическите условия и фактори, влияещи върху решението за паричната политика.

В Еврозоната Испания ще представи данните за промяната в броя на безработните.

Великобритания ще публикува данните за дейността в строителния сектор – един от водещите икономически показатели.

В САЩ се очакват данните за фабричните поръчки – водещ индикатор за производство.

В сряда Япония ще оповести данните за средните доходи от парични средства.

Еврозоната ще публикува данните за продажбите на дребно – водещата мярка на потребителските разходи, която съставлява по-голямата част от общата икономическа активност. Испания и Италия от своя страна ще представят данните за дейността в сектора на услугите.

Великобритания също ще публикува данните за сектора на услугите – един от водещите икономически индикатори.

По-късно през деня канадските власти ще оповестят данните за разрешителните за строителство. В САЩ пък се очаква доклада за създадените нови работни места извън селскостопанския сектор.

В четвъртък Австралия ще оповести данните за продажбите на дребно, бизнес доверието и търговския баланс.

В Германия се очакват данните за фабричните поръчки.

АЦБ и ЕЦБ ще обявят решенията си за основните лихвени проценти. Съобщенията ще бъдат последвани от пресконференции на гуверньорите на двете институции – Марк Карни и Марио Драги.

По-късно през деня САЩ и Канада ще публикуват данните за търговските си баланси. В САЩ се очаква и традиционният седмичен доклад за приетите молби за помощи при безработица.

В петък Германия ще публикува докладите за индустриалното производство и търговския баланс.

Швейцария ще представи данните за продажбите на дребно, докато Швейцарската национална банка ще оповести данните за валутните си резерви. Тези данни се следят отблизо за индикации за големината на операциите на банката на валутните пазари.

В Канада се очаква докладът за промяната в броя на заетите лица и равнището на безработицата. Американските власти от своя страна също ще представят данните за равнището на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още